Advertentie

‘Gebrek aan corona-informatie frustreert burgemeesters’

Gemeenten kunnen te weinig bijdragen aan het terugdringen van de besmettingsgraad van het coronavirus doordat de GGD’s te weinig informatie geven. Dat zegt burgemeerster Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet in een interview met De Stentor.

30 december 2020
privacy-formulier-zorg.jpg

Gemeenten kunnen te weinig bijdragen aan het terugdringen van de besmettingsgraad van het coronavirus doordat de GGD’s te weinig informatie geven. Dat zegt burgemeerster Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet in een interview met De Stentor.

Samenwerking

Volgens Van de Weerd zit vooral de strakke privacywetgeving een goede samenwerking tussen de medische diensten en de gemeente in de weg. Daardoor wordt het voor de gemeente moeilijker om tijdig in te grijpen als de besmettingen oplopen. ‘Wij krijgen wel door dat er in een bepaald postcodegebied iemand van bijvoorbeeld 28 jaar besmet is, maar meer ook niet. Als wij een beeld hebben van waar de besmettingen zitten, kan je sneller schakelen.’ Nu is de gemeente vaak afhankelijk van derden, zoals een schooldirecteur, die contact opneemt met de gemeente. Volgens de burgemeester kan snellere en betere informatie van de GGD een heleboel besmettingen schelen.

 

Zorginstellingen

Van de Weerd klaagde al eerder over de strenge privacyregels die het tijdig uitwisselen van informatie in de weg zit. In het voorjaar trok hij ook al aan de bel: doordat zorginstellingen toen strak vasthielden aan de privacywetgeving, kwam de ernst van de situatie te laat in beeld. En dat heeft voor extra doden gezorgd, concludeerde de burgemeester toen.

 

Doorslaan

De angst om de privacywet te overtreden is in de gezondheidszorg zo groot dat men doorslaat, vindt Van de Weerd. Het is daarom tijd dat er een discussie wordt gevoerd over het evenwicht tussen privacy en het delen van informatie. ‘Want het levert ons al burgemeesters heel veel frustratie op. Ook andere burgemeesters zeggen dat er zoveel meer mogelijk zou zijn als we beter geïnformeerd zouden zijn.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
wat een onzin..... dit past in het rijtje van aandacht afleiden van het echte probleem! als burger wordt ik bij voortdurend misleid door de informatie van Rutte en de Jong. voorbeelden te over dit jaar.
H. Wiersma / gepens.
Je kunt toch gewoon informatie bij de GGD's vandaan halen of daarover duidelijke afspraken maken?. Er is een groot verschil tussen algemene informatie en individuele informatie. Dit laatste valt inderdaad onder de privacywetgeving. Maar die laatstgenoemde vorm van informatie heeft een gemeente toch helemaal niet nodig? Wie betaalt bepaalt!
Manu / Beleidsadviseur
In dit land (en ook in andere landen) zijn mensen serieus in gevaar geweest toen bekend werd dat ze besmet waren. Ik vind het helemaal niet gek dat de privacyregels zo streng zijn en ik vind het ook prettig dat ze zo streng worden nageleefd.

Een wijknaam en het aantal personen moeten genoeg zijn om een tendens te kunnen ontdekken en eventueel aanvullende, gerichte maatregelen te kunnen nemen.
Advertentie