Februari dramatisch voor wethouders
In één maand zijn achttien wethouders vertrokken. Paul Depla: ‘Het is een slachtpartij.’
In Boarnsterhim vertrokken alle drie de wethouders én burgemeester Ella Schadd-de Boer. Zij wensten niet nog langer verantwoordelijkheid te dragen voor het gevoerde beleid. In andere gemeenten (Deventer, Meerlo-Wanssum en Zevenhuizen-Moerkapelle) bleef de burgemeester op zijn post, maar kwamen in februari alle wethouders ten val. Voor wethouders was de afgelopen maand een dramatisch dieptepunt. Minimaal achttien wethouders gingen onderuit.
Paul Depla, wethouder in Nijmegen en voorzitter van de Wethoudersvereniging, ervaart het vertrek van zoveel wethouders als ‘een slachtpartij’ in wethoudersland. De redenen van vertrek varieerden: er waren wethouders die verantwoording namen voor het gevoerde beleid (Amsterdam, Boarnsterhim en Tilburg), andere wethouders misten het gezag om de raad te overtuigen (Deventer) of gingen onderuit door integriteitskwesties (Echt-Susteren en Zevenhuizen- Moerkapelle). De wereldwijde financiële crisis kostte geen wethouder de kop.
Spraakmakend
In Deventer dienden vijf wethouders hun ontslag in omdat de grootste coalitiefractie PvdA een raadsonderzoek verlangde naar de financiering van zowel de nieuwbouw, als een doorrekening van het aankopen van een kantorencomplex op een andere locatie, de Leeuwenbrug. In Meerlo-Wanssum konden de drie wethouders van PvdA en een lokale partij niet langer met elkaar door een deur. In Zevenhuizen- Moerkapelle viel de coalitie met drie wethouders uiteen vanwege het niet integer optreden van een raadslid van coalitiepartij CDA.
Enkele spraakmakende wethouders trokken voor zichzelf ook een streep. Tjeerd Herrema (Amsterdam) weigerde nog langer verantwoordelijkheid nemen voor het uit de hand lopen van het Noord- Zuidlijn-bouwproject. Hugo Backx (Tilburg) wenste niet langer verantwoordelijk te zijn voor het financiële tekort op het zogeheten Adje-theater. Daarnaast moesten in Echt-Susteren twee wethouders het veld ruimen vanwege de zogeheten sinterklaasaffaire nadat zij hun eigen achterban met subsidies hadden bevoordeeld.
Uit het gisteren verschenen rapport Geraniums of gladiolen? van P&O Services blijkt dat tweederde van de wethouders niet bezig is met het vervolg van de eigen loopbaan. Het vinden van een nieuwe werkkring blijkt vaak lastig, waardoor er vaak te lang een beroep gedaan wordt op wachtgeld. Ex-wethouders kunnen vaak wel terecht bij adviesbureaus, overheid en onderwijs.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.