Deventer gaat raad beter informeren
De gemeente Deventer gaat raadsleden beter informeren over de risico's die gepaard gaan met grondexploitatie. Dat gbeurt na kritiek van de gemeentelijke rekenkamercommissie. De rekenkamercommissie concludeerde in december vorig jaar dat de informatieverstrekking onvoldoende is.
Deventer gaat gemeenteraadsleden beter informeren over de risico's die gepaard gaan met grondexploitatie. Dat gebeurt na kritiek van de gemeentelijke rekenkamercommissie.
De rekenkamercommissie concludeerde in december vorig jaar dat de gemeente raadsleden onvoldoende informeert. Hoewel het college van burgemeester en wethouders ontkent dat de raad niet is of wordt betrokken bij belangrijke wijzigingen in (bouw)projecten, zoals de rekenkamercommissie stelt, heeft de gemeente besloten de informatieverstrekking aan te passen.
Informatieachterstand beperkt kaderstellende rol raad
De informatieverstrekking van Deventer voldoet volgens de rekenkamer niet, waardoor de raad de risico’s niet goed kan inschatten en zo onvoldoende invulling kan geven aan zijn kaderstellende en controlerende rol. De rapportering aan de raad gebeurt niet volgens de door de raad geformuleerde beleidsregels en is onvolledig, ongestructureerd en niet consequent. ‘Wij erkennen dat dit niet altijd volledig en tijdig is gebeurd conform de ‘letter’ van het vastgestelde beleid uit 2001 en 2007. Wij trekken ons dit aan en nemen maatregelen om dit te verbeteren’, aldus het college in een reactie op het onderzoeksrapport.
Tegenvallers worden eerder gemeld
Een van de maatregelen van het dagelijks bestuur is om raadsleden sneller op de hoogte te brengen als de opbrengst van een bouwproject fors tegenvalt of als een project vertraging oploopt dan wel moet worden aangepast. Van de veertien aanbevelingen uit het rekenkamerrapport neemt het college er uiteindelijk elf over.
Geen nieuwe eigen grondexploitaties meer
Volgens het college zijn er in de afgelopen periode qua risicobeheersing de nodige stappen gezet. Zo heeft de gemeente samen met marktpartijen en corporaties afspraken gemaakt over het tempo en prioritering van bouwprojecten. Naast de herprogrammering en de vorming van een conjunctuurreserve bedrijventerreinen is inmiddels ook het gemeentelijke grondbeleid geactualiseerd. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat gemeente van een actief grondbeleid overgaat naar een zogeheten faciliterend grondbeleid. Dat betekent dat Deventer geen nieuwe eigen grondexploitaties meer start tenzij ketenpartners en netwerken daar om vragen – en pas nadat de gemeenteraad daarover heeft besloten.
Onenigheid over omvang weerstandsvermogen
Overigens verwerpt het college de conclusie van de rekenkamercommissie dat de omvang van het weerstandsvermogen van Deventer te laag zou zijn. Volgens het college zijn er op projectniveau risico’s benoemd waar binnen het project budget tegenover staat. Voorts kennen projecten een post onvoorzien die als risicobuffer dient. Vervolgens zijn in het risico-informatiesysteem met name die grote risico’s opgenomen die niet op projectniveau kunnen worden opgevangen en waarvoor een beroep moet worden gedaan op het algemene weerstandsvermogen.
Waarmee aangetoond is dat het geacht college noch benul heeft van projectmanagement, noch van risicomanagement.
De Post Onvoorzien is per definitie *niet* bedoelt als risicobuffer. De Post Onvoorzien is bedoeld voor hetgeen zelf met een deugdelijke risico-analyse niet te voorzien viel.