Advertentie

Mystery Burger (31): Gewichtige besluiten

De Mystery Burger gaat deze week undercover in Brummen, waar in de raadsvergadering het heikele punt Wilhelminapark - Palisiumpark wordt besproken.

29 oktober 2012

‘De griffier en ik hebben de gemeentewet er nog maar even bij gepakt.’ Zo opent burgemeester Niels Joosten het eerste bespreekpunt in Brummen. Het is de derde keer dat de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan Wilhelminapark - Palisiumpark buigt. Even leek het erop dat de raad zich na het laatste besluit er niet meer over kon debatteren, maar de gemeentewet maakt het toch mogelijk.

Gelukkig, want er ligt een netelige kwestie. Eén bewoner heeft zich gemeld in de inspraakrondes en het lijkt er op dat deze tot aan de Raad van State door wil gaan, en de raad zit niet te wachten op boze burgers.

Zoals gebruikelijk in Brummen opent de wethouder de eerste termijn. Dat begint met een erkenning. ‘Het is een langlopende kwestie,’ zegt Hennie Beelen. Ze gaat verder alleen in op de juridische status — niet op de inhoud. ‘De betrokkene is terecht voor zijn rechten opgekomen, maar wij hebben volgens de gedragslijn gehandeld.’ Ze formuleert het waterdicht.

Het CDA is minder zeker. ‘Je kunt het formeel en materieel benaderen, maar is hier geen sprake van voordeel van de twijfel?’ vraagt raadslid Koos Paauw zich af. ‘We willen ook de relatie met de burger goed houden,’ voegt hij er indringend aan toe. Met de PvdA dient hij een amendement in dat de bezwaarmaker in het gelijk zou stellen. ‘Wij vinden verdere discussie niet nodig,’ reageert Mame Douma (VVD) kortaf. Henk Jan de Looff (IPV) sluit zich daarbij aan.

Wethouder Beelen heeft wél woorden over voor het voorstel van PvdA en CDA. ‘Het is een fundamentele kwestie over rechtsgelijkheid. Als we nú een andere gedragslijn hanteren, denk ik dat er rechtsongelijkheid ontstaat.’ Richard Pawlot (PvdA), medeondertekenaar van het amendement, interrumpeert haar. ‘Dénkt u dat rechtsongelijkheid is of ís het rechtsongelijkheid?’ De wethouder knikt. ‘Het ís rechtsongelijkheid.’

Bij de hoofdelijke stemming blijkt het amendement het niet te halen. In een stemverklaring stelt een raadslid dat algeheel belang voor individueel belang moet gaan. ‘Als er planschade komt door ons besluit, dan is daar ook een procedure voor.’ Het amendement wordt verworpen, het bestemmingsplan aangenomen en een burger wordt teleurgesteld. Soms is politiek een hard vak. Voor de burger, maar ook voor politici.

John Bijl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie