Nieuw college Rotterdam telt slechts één vrouw
In Rotterdam is het nieuwe college van burgemeester en wethouders en het coalitieakkoord bekendgemaakt. In het college zit één vrouw.
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Rotterdam, dat vrijdagmiddag door informateur Wouter Koolmees is gepresenteerd, neemt slechts één vrouwelijke wethouder zitting. Namens D66 is dat Chantal Zeegers, die de post klimaat, bouwen, wonen op zich neemt. De vier coalitiepartijen bezetten 25 van de 45 zetels in de raad en zetten de komende vier jaar vooral in op de thema's veiligheid, groen, bouwen en schoon.
Coalitieakkoord
Het Rotterdamse college (Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK) zet in het bestuursakkoord, met de titel Eén Stad, vooral in op de thema's veiligheid, groen, bouwen en schoon. De vier partijen willen meer veiligheid op straat, een hardere aanpak van verkeersaso's, wapengeweld, en een betere bescherming van vrouwen en de lhbtiqa+-gemeenschap. De coalitie wil ook de drugsmaffia en de daarbij behorende criminaliteit harder aanpakken. Het verbeteren van de veiligheid in het nachtleven krijgt ook hoge prioriteit.
Meer betaald parkeren
Ook moeten de Rotterdamse straten schoner door de inzet van reinigingsteams en moet strenger worden opgetreden tegen vervuilers en naastplaatsers. Er moet 20 hectare groen in de stad bij komen en er komt 100 miljoen euro extra beschikbaar voor groene innovaties. Wijken rond het centrum moeten autoluwer worden om meer ruimte te geven aan fietsers en voetgangers. Op meer plekken zal betaald parkeren worden ingevoerd en parkeren in het centrum wordt duurder. Ondanks stijgende zorgkosten die Rotterdam tot harde keuzes dwingen, wil het college de menselijke maat niet uit het oog verliezen. De zorg moet aansluiten bij behoeften van Rotterdammers, meer in de wijken en dichter bij de Rotterdammers opgezet zijn.
Feyenoord-City
Hoewel voetbalclub Feyenoord in april heeft aangegeven voorlopig geen nieuw stadion te kunnen en willen bouwen, houdt de gemeente alle opties open om in de toekomst een nieuwe Kuip neer te zetten in het stadsproject Feyenoord-City. 'Maar mocht Feyenoord alsnog besluiten over te gaan tot ontwikkeling van een nieuw stadion, dan willen wij dat ruimtelijk faciliteren, waarbij wij onder andere als voorwaarde stellen dat het stadion bijdraagt aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Zuid.' Wat het college betreft wordt haast gemaakt met het bouwen van duizenden woningen in Rotterdam-Zuid en mag het stadion de voortgang van de woningbouw niet in de weg zitten.
Wethouders
De verdeling van de wethoudersposten werd deze week al bekend. De grootste partij Leefbaar Rotterdam krijgt drie wethouders: Robert Simons (haven, economie, bestuur), Gerben Vreugdenhil (financiën en grote projecten waaronder Feyenoord-City) en Maarten Struijvenberg (zorg). VVD, D66 en DENK leveren elk twee wethouders. Huidig wethouder Vincent Karremans neemt namens de VVD de post handhaving, buitenruimte en mobiliteit op zich. Partijgenoot Tim Versnel krijgt de post werk en inkomen en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.
Eén vrouw
Nieuwkomer DENK, die voor het eerst in Nederland wethouders gaat leveren, krijgt met lijsttrekker Faouzi Achbar de portefeuille welzijn, samenleven en sport. De post armoede, schuldhulp en taal komt in handen van Enes Yigit. Namens D66 keert huidig wethouder Said Kasmi terug op de post onderwijs, cultuur en evenementen. De partij levert met Chantal Zeegers de enige vrouw in het college. Met deze samenstelling steekt Rotterdam wat schril af bij Amsterdam. Daar zijn zes van de negen wethouders vrouw.
Weinig daadkracht
De PvdA vindt dat het collegeplan in Rotterdam 'inhoudelijk weinig daadkracht en ambitie uitstraalt', aldus PvdA-fractieleider Richard Moti. Hij neemt de komende vier jaar plaats in de oppositiebanken van de Rotterdamse gemeenteraad. In het vorige college was hij nog wethouder voor werk, inkomen en Nationaal Programma Rotterdam Zuid. 'De naam van het coalitieakkoord "één stad" spreekt ons zeer aan. De inhoud spreekt wel van te weinig daadkracht en gebrek aan ambitie. De meeste Rotterdammers hebben op een sociale en progressieve partij gestemd. Desondanks lijken deze Rotterdammers met dit akkoord de grote verliezers te worden', vindt Moti.
Constructief meedenken
Volgens hem worden minder Rotterdammers uit de bijstand aan werk geholpen. Ook over de bouw- en milieuplannen is hij negatief. 'Ondanks de woningnood worden minder woningen gebouwd, en vooral minder sociale woningen. En het klimaatbeleid wordt teruggebracht naar enkel uitvoering van rijksbeleid. Rotterdamse daadkracht is volstrekt verdwenen.' Toch zet de partij niet de hakken in het zand. 'De komende periode gaat de PvdA door met constructief meedenken om echt te werken aan één stad', zegt Moti.
Klimaat 'bijzaak'
Ook oppositiepartij GroenLinks, die in het vorige college zitting had, is teleurgesteld. 'Met een klimaatcrisis, een wooncrisis, een energiecrisis en een oorlog in Oekraïne worden er nu scherpe keuzes en focus gevraagd van het stadsbestuur van Rotterdam. Deze coalitie laat het helaas juist na om die scherpe keuzes te maken', schrijft de partij in een reactie. De coalitie gaat volgens GroenLinks 100 miljoen minder investeren in klimaat. 'Grote vervuilers als het vliegveld kunnen hun gang blijven gaan. Windmolens worden in de wacht gezet. Juist nu ambitie wordt gevraagd wordt klimaat voor de nieuwe D66-wethouder op wonen een bijzaak in plaats van een hoofdzaak, een doorgeefluik voor rijksmiddelen.' Rechts kan volgens GroenLinks de vingers hierbij aflikken. 'Geen lastenverzwaring voor de sterkste schouders maar wel op sociale woningen. Met dit coalitieakkoord slaat de stad hard rechtsaf en daar is GroenLinks heel ongelukkig mee.' (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.