College Brummen is gevallen
Het college van Brummen is gevallen. Directe aanleiding is een door de gemeenteraad gewenste verhoging van de ozb, boven op de verhoging die het college al had voorgesteld. Het was echter de druppel die de emmer deed overlopen.
Een door de gemeenteraad gewenste verhoging van de ozb, boven op de verhoging die het college al had voorgesteld, heeft geleid tot de val van het college van Brummen. Het was echter de druppel die de emmer deed overlopen. Er was al een nieuw college in de maak.
Demissionair
Tijdens het begrotingsdebat donderdagavond diende wethouder Peter-Paul Steinweg (financiën, VVD) met onmiddellijke ingang zijn ontslag in. Zijn collega’s Eef van Ooijen (PvdA) en Jolanda Pierik (CDA) volgden niet veel later Steinwegs voorbeeld. In tegenstelling tot Steinweg blijven zij wel hun taken vervullen tot het moment dat er een nieuw college is gevormd. Onderhandelingen daarover, zonder de VVD, zijn al geruime tijd bezig. Het is de verwachting dat er eind deze maand een nieuw college kan worden gevormd van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.
Amendement
Steinweg is sinds juni 2018 − toen het nieuwe college van CDA, Lokaal Belang, PvdA en VVD van start ging − wethouder financiën. In het voorjaar stelde het college aan de raad voor de ozb-opbrengst met 7 ton te verhogen. Dat vond de gemeenteraad te veel. Toch besloot het college, in verband met verdergaande verslechtering van de financiële situatie, voor de begroting 2020 vast te houden aan die meeropbrengst van 7 ton. Een deel van de gemeenteraad was inmiddels ook van gedachte veranderd. De vier beoogde nieuwe coalitiepartijen dienden donderdagvond bij de begrotingsbehandeling een amendement in om bovenop de door het college voorgestelde 7 ton nog eens 5 ton aan extra ozb-opbrengsten binnen te gaan halen. Daarmee zouden de voorgestelde bezuinigingen op het minimabeleid kunnen worden verzacht en de financiële reserves worden aangevuld.
Niet acceptabel
Die extra ozb-verhoging was voor de VVD’er Steinweg niet acceptabel. Hij stapte donderdagavond aan het begin van de tweede termijn van de begrotingsbehandeling per direct op. De begroting is later op de avond vastgesteld, inclusief het amendement om de ozb met 12 ton te verhogen. Ook zijn de voorgenomen bezuinigingen op het minimabeleid van tafel.
Verbreding
Het rommelt al geruime tijd in Brummen. Direct na de raadsverkiezingen van maart vorig jaar viel Lokaal Belang, die bij de verkiezingen vier van de negentien zetels behaalde, uiteen. Lokaal Belang hield een zetel over, Democratisch Brummen ging met drie zetels aan de slag. Desondanks werd een college gevormd van Lokaal Belang, CDA, VVD en PvdA. In juni van dit jaar stapte wethouder Margriet Wartena van Lokaal Belang op. Het werken werd haar onmogelijk gemaakt, mede door de afsplitsing in haar partij, zo stelde ze bij haar vertrek. CDA, PvdA en VVD wilden, ondanks dat ze nog een meerderheid in de raad hadden, op zoek naar verbreding. Die gesprekken zijn na de zomer gestart. CDA en PvdA besloten uiteindelijk zonder VVD verder te willen gaan en de verbreding te zoeken bij D66 en GroenLinks.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.