Is uw organisatie straks overheidswerkgever?
Is uw organisatie straks overheidswerkgever? Wie is straks overheidswerkgever en wat zijn de gevolgen?
De Capra Advocaten Analyse overheidswerkgever
De verwachting is dat op 1 januari 2020 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking treedt. Door de Wnra gaan ambtenaren meer lijken op ‘gewone’ werknemers. Daar staat tegenover dat grote groepen ‘gewone’ werknemers op 1 januari 2020 van de ene op de andere dag ambtenaar worden. Dat komt door de ruimere definitie van het begrip overheidswerkgever. Met de Capra Advocaten Analyse overheidswerkgever komt u erachter of u straks ook overheidswerkgever bent.
Waaruit bestaat de Analyse overheidswerkgever?
De Analyse overheidswerkgever is opgebouwd uit de volgende stappen:
- Kennismaking met u en uw organisatie
- Onderzoek naar de juridische status
- Heldere rapportage met daarin de gevolgen voor uw organisatie
- Optioneel: een presentatie over de bevindingen binnen uw organisatie
Als u gebruik maakt van de Capra Advocaten Analyse overheidswerkgever ontvangt u een rapport met daarin de conclusie of u een overheidswerkgever bent of niet. Bent u een overheidswerkgever, dan ziet u in dat rapport wat de gevolgen zijn voor uw organisatie. U weet wat u moet veranderen om te voldoen aan de Wnra. Desgewenst presenteren wij dit rapport aan de bestuurders en HRM-medewerkers van uw organisatie.
Vragen en antwoorden
- Voor wie is de Analyse overheidswerkgever van belang? In november 2016 heeft de Eerste Kamer de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) aangenomen. Deze wet introduceert een ruimere omschrijving van het begrip overheidswerkgever. Een aantal organisaties dat nu geen overheidswerkgever is, wordt hierdoor straks wel aangemerkt als overheidswerkgever. Gevolg hiervan is dat de medewerkers straks ambtenaar zijn en dat de betreffende organisaties aan een aantal nieuwe eisen moeten voldoen.
- Welke nieuwe eisen gelden voor deze nieuwe overheidswerkgevers? Deze werkgevers moeten bijvoorbeeld een klokkenluidersregeling invoeren. Ook moet de werkgever er voor zorgen dat de medewerkers een ambtseed of -belofte afleggen en dat er een specifiek integriteitsbeleid wordt ingevoerd.
- Is voor alle werkgevers duidelijk dat zij straks overheidswerkgever zijn? Voor sommige organisaties is volstrekt helder dat zij onder het nieuwe begrip overheidswerkgever vallen. Voorbeelden hiervan zijn het UWV en TNO. Er zijn echter ook organisaties voor wie dat minder duidelijk is. De Analyse overheidswerkgever geeft u de benodigde duidelijkheid.
- Per wanneer gaan de wijzigingen in? De Wnra treedt naar verwachting per 1 januari 2020 in werking.
- Als de medewerkers ambtenaar worden, gaan er dan ook andere spelregels gelden? De Wnra heeft geen gevolgen voor de primaire arbeidsvoorwaarden van medewerkers die in dienst zijn van overheidswerkgevers nieuwe stijl. Zij zijn en blijven werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst en het civiele arbeidsrecht blijft onverkort van toepassing. Wel wordt een aantal nieuwe regels geïntroduceerd, bijvoorbeeld op het gebied van gelijke behandeling, integriteit en belangenverstrengeling.
Wilt u meer weten over de Analyse overheidswerkgever?
Lees dan onze flyer over de Capra Advocaten Analyse overheidswerkgever of neem dan contact op met onze specialisten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.