Graag neem ik u even mee terug in de tijd, naar 1929; het jaar waarin de Ambtenarenwet in werking treedt. Een jaar eerder, in 1928, werd het Centraal adviesbureau voor Publiekrecht en Administratie opgericht, dat u nu kent als Capra. Van begin af aan richtte Capra zich op het verlenen van juridisch advies aan gemeenten, provincies en andere publiekrechtelijke organisaties.
Op 22 september 2015 behandelde de Eerste Kamer het wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren. De Eerste Kamer was op onderdelen behoorlijk kritisch. Of het wetsvoorstel het daar haalt lijkt dan ook nog geen gegeven. In het verleden is ook al vaker discussie gevoerd over de vraag of het noodzakelijk is dat ambtenaren een andere rechtspositie hebben dan werknemers in de civiele sector. Maar het daadwerkelijk afschaffen is nog niet eerder zo dichtbij geweest als nu. Gaat het er nu dan wel echt van komen? Wordt het ambtenarenrecht zoals dat in 1929 werd vastgelegd in de Ambtenarenwet afgeschaft? En als het ambtenarenrecht wordt afgeschaft, of, om bij de naam van het wetsvoorstel te blijven, wordt ‘genormaliseerd’, wat betekent dat dan voor alle ambtenaren? Hoe ziet hun rechtspositie er dan uit?
Wij merken in onze praktijk dat deze vragen leven. Reden voor ons om een speciaal dossier samen te stellen: het Capra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht. Aan de hand van verschillende thema’s zoals ‘normalisering en ontslag’ en ‘normalisering en integriteit’ schetsen wij daarin de rechtspositie van de ambtenaren zoals die na de normalisering zal zijn. Ook hebben we veelgestelde vragen over normalisering opgenomen. U zult merken; eigenlijk verandert er niet zoveel.
Omdat we niet meer in 1928 leven, is het Capra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht voor iedereen toegankelijk. U kunt het bezoeken via http://www.capra.nl/normalisering-ambtenarenrecht/home.
Capra is voorbereid op de normalisering van het ambtenarenrecht. U ook?
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.