bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Einde wachttijd: WIA-uitkering of loonsanctie?

Einde wachttijd: WIA-uitkering of loonsanctie?

07 juli 2014

AfbeeldingPaula Berends-Schellens

 

De beslissing van het UWV na 104 weken wachttijd blijft onzeker. En kun je dan als werkgever tevreden zijn met de uitkomst als het UWV een WIA-uitkering toekent aan de medewerker? Dat hangt natuurlijk maar net af van de omstandigheden. Voor de werkgever kan het een erkenning betekenen van de re-integratie-inspanningen die zijn gepleegd. In ieder geval hoeft hij het loon niet nog een jaar door te betalen. Wat nu, indien de werknemer bezwaar maakt tegen de WIA-beslissing en er alsnog wordt geoordeeld dat de werkgever in gebreke is gebleven?

Onvoldoende re-integratie-inspanningen werkgever

In de kwestie waarover de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 14 mei 2014 uitspraak heeft gedaan deed een dergelijke situatie zich voor (ECLI:NL:CRVB:2014:1768). De uitspraak lezende is het eigenlijk onbegrijpelijk dat pas in de fase bij de CRvB werd vastgesteld dat de werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen had gepleegd. De Raad overweegt namelijk dat de bedrijfsarts in de aanvraag verkorte wachttijd had gemeld dat er zijns inziens geen sprake was van een volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. Tevens had de bedrijfsarts in het actueel oordeel van dezelfde datum gemeld dat betrokkene toen niet werkte maar in de toekomst wel kon werken. Daartegenover stond het oordeel van de verzekeringsarts van het UWV dat betrokkene geen benutbare mogelijkheden had. Dit werd veroorzaakt door een zeer intensieve dagbehandeling. De Raad overwoog voorts dat de bezwaarverzekeringsarts en de bezwaararbeidsdeskundige het oordeel van de verzekeringsarts onderschreven. Echter, uit de gedingstukken was niet gebleken dat zij een zelfstandig onderzoek hadden gedaan naar de inhoud van de dagbehandeling, aldus de Raad.

De in de ogen van de verzekeringsarts  ‘zeer intensieve dagbehandeling’ bleek te bestaan uit een behandeling van 3 x 75 minuten per week gedurende een periode van 12 maanden, welk behandeling daarna werd gevolgd door een sport/ activiteitenprogramma van eveneens 3 x 75 minuten per week.  De behandeling vond plaats op vaste dagen in de week. Dat geen re-integratie-activiteiten waren uitgevoerd vanwege deze behandeling kon de Raad begrijpelijkerwijs niet overtuigen.  Hoewel de Raad het niet met zoveel woorden zegt, lijkt de ware reden voor het achterwege laten van deze activiteiten een conflict te zijn tussen de werkgever en betrokkene. De Raad verwoordt het aldus: “Tot slot wordt geoordeeld dat uit de gedingstukken evident blijkt dat (ten minste) vanaf de datum ziekmelding op 17 september 2009 sprake was van een ernstig arbeidsconflict tussen appellant en belanghebbende als zijn werkgeefster.” De Raad vervolgt met de overweging dat niet is gebleken dat de werkgeefster ook maar iets heeft gedaan om het conflict op te lossen, hoewel zij hiertoe door de bedrijfsarts herhaaldelijk was opgeroepen. Voor dit nalaten achtte de Raad geen deugdelijke grond aanwezig.   Beleidsregels beoordelingskader Poortwachter Deze terminologie gebruikt de Raad naar analogie van de Beleidsregels beoordelingskader Poortwachter. Hiermee beoogt de Raad mijns inziens duidelijk te maken dat hij de re-integratie-inspanningen van de werkgever onvoldoende acht zonder dat daarvoor een deugdelijke grond aanwezig is. Daarmee houdt de Raad het UWV voor hoe deze laatste deze kwestie had moeten beoordelen, maar dat niet heeft gedaan. Was het UWV zelf tot dit oordeel gekomen, dan was zonder enige twijfel een loonsanctie opgelegd. Op het moment van de uitspraak van de CRvB is dit echter, in verband met de systematiek van de WIA, niet meer mogelijk. De Raad oordeelde dat het UWV schadeplichtig is naar de betrokkene. Om de omvang van de schade nader te bepalen heeft hij het onderzoek heropend.  De weigering om te werken aan het oplossen van een conflict, zo blijkt uit de uitspraak, wordt een werkgever zeer kwalijk genomen. Zeker, als daartoe adviezen zijn gegeven maar deze kennelijk zijn genegeerd.   Kan het UWV de schade op de werkgever verhalen? Daarnaast doet zich de vraag voor of het UWV de schade op de werkgever kan verhalen. Het antwoord op die vraag houdt u te goed voor een volgende bijdrage. In ieder geval komt het antwoord aan de orde tijdens de WIA-cursus die op 11 september 2014 onder leiding van Jacobien Frederix en ondergetekende zal plaatsvinden in Utrecht. U kunt zich al aanmelden voor de cursus op onze website.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.