Ambtenaren blijven bijzondere werknemers
Ambtenaren blijven bijzondere werknemers. Evenzo blijven overheidswerkgevers bijzondere werkgevers.
Een ambtenaar die heeft erkend dat hij betrokken was bij meerdere hennepkwekerijen, is volgens de kantonrechter terecht op staande voet ontslagen (ECLI:NL:RBLIM:2020:5624). Dat is op zichzelf niet erg nieuwswaardig, ware het niet dat de kantonrechter nadrukkelijk heeft overwogen dat de werknemer een ambtenaar is en de werkgever een overheidsorgaan. De kantonrechter overweegt expliciet dat dat van belang is:
“Het plegen van dergelijk ernstige strafbare feiten door een werknemer zal ook voor menig burgerlijke werkgever een dringende reden opleveren voor ontslag op staande voet omdat de werknemer daarmee het vertrouwen van zijn werkgever onwaardig wordt, maar dat geldt zelfs in nog grotere mate indien – zoals in het onderhavige geval – die werkgever een overheidsorgaan is en de betreffende werknemer een ambtenaar. De verplichting van een ambtenaar om zich zowel in als buiten diensttijd te gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt (zoals neergelegd in art. 6 van de Ambtenarenwet 2017) – waartoe het zich onthouden van het plegen van strafbare feiten behoort – is door zijn betrokkenheid bij de onderhavige hennepplantages in grove mate geschonden.” |
Ambtenaren blijven dus ook na de inwerkingtreding van de Wnra bijzondere werknemers. Evenzo blijven overheidswerkgevers bijzondere werkgevers. Daarmee dient in het publieke arbeidsrecht rekening te worden gehouden.
Cursus: Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht ‘stand van zaken na de Wnra’
Met de cursus ‘Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht ‘stand van zaken na de Wnra‘ bent u in één middag op de hoogte van de laatste wet- en regeling en de actuele jurisprudentie. De cursus wordt open inschrijving aangeboden op 15 september 2020 en is ook incompany in te zetten.
Lees meer over deze cursus
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.