Veel burgemeesters negatief over COA
|Uit een enquete die Binnenlands Bestuur uitvoerde onder 75 burgemeesters blijkt dat 38 procent dat het contact met het COA ronduit slecht is verlopen.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de laatste maanden intensief contact met gemeenten over het onderbrengen van vluchtelingen. Dit gaat niet altijd even goed. Volgens een enquête van Binnenlands Bestuur vindt 38 procent van de ondervraagde burgemeesters dat de samenwerking met het COA ronduit slecht verliep. Dat blijkt uit een peiling van Binnenlands Bestuur onder 75 burgemeesters.
Incidenten
Van de ondervraagde bestuurders is verder 40 procent tevreden tot zeer tevreden en 23 procent is neutraal. Over het algemeen lijkt de enorme operatie om de duizenden vluchtelingen op te vangen goed te verlopen. Toch zijn er regelmatig incidenten waarbij de gemeente zelf de acute problemen moet oplossen. Zoals bijvoorbeeld vorige week bij het chaotische vertrek van een groep vluchtelingen uit de crisisopvang in IJsselstein. Burgemeester Patrick van Domburg heeft naar aanleiding hiervan erop aangedrongen om de professionaliteit bij het COA te vergroten. Dieptepunt was een foute passagierslijst van het COA, waardoor de vluchtelingengezinnen opgesplitst en verspreid over Nederland dreigden te worden.
Gezinnen uit elkaar
Volgens de burgemeester duurde de vertraging én de onzekerheid wat betreft het vervoer van de vluchtelingen de hele donderdag. Het gevolg was dat er geen avondmaaltijd meer voor de vluchtelingen aanwezig was. Ook kwamen verschillende organisaties zoals het Rode Kruis in de problemen met de planning van het opruimen van onder meer de bedden. Maar toen duidelijk werd dat volgens de officiële COA-lijst gezinnen uit elkaar zouden moeten was de chaos compleet.
Onprofessionele houding
‘Het moge duidelijk zijn dat wij, bestuur en organisatie van de opvang in IJsselstein met buurgemeenten, aan het opsplitsen van families niet hebben willen meewerken,’ aldus burgemeester Van Domburg. ‘We zijn daarom net zolang aan het wisselen geweest totdat we families weer bij elkaar hadden. Daarna zijn de bussen pas vertrokken. Bij dit alles was overigens niemand van het COA aanwezig. Ik ben teleurgesteld in de onprofessionele houding. Ik heb het COA meegegeven dat als je vluchtelingen wilt opvangen, dat je dat goed en zorgvuldig moet doen.'
Angst
Volgens de gemeente waren de vluchtelingen door deze gebeurtenissen angstig en bezorgd. Sommigen werden ook boos omdat zij van familieleden werden gescheiden. Wat ook steekt is dat de gemeente vervolgens niets meer heeft gehoord van het COA. ‘Nadat het COA, anders dan zij vrijdag heeft aangegeven aan een medewerker van de gemeente IJsselstein, maandag geen contact heeft opgenomen met de burgemeester, heeft deze laatstgenoemde zijn bevindingen via de Veiligheidsregio op bestuursniveau bij het COA laten landen,’ laat de gemeente weten.
'Niet exemplarisch'
Het COA wil niet specifiek op de enquete ingaan maar reageert in algemene zin: 'Dat door tijdsdruk en extreme drukte niet alle contacten vlekkeloos verlopen is vervelend, maar niet meer dan logisch. Wij zijn ook hierover voortdurend in gesprek met gemeenten en vinden samen nieuwe oplossingen. Er is niet alleen veel werk te doen om de huidige situatie het hoofd te bieden - dit wordt het drukste asieljaar ooit - maar we moeten ook kijken naar volgend jaar. Wij hopen dat bestuurders eventuele incidenten niet als exemplarisch zien voor ons werk.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zij krijgen te maken met veel meer vluchtelingen en minder budget.
Hulde aan diegene die dan, onder hoge druk, dit werk blijven doen.
Van dit kabinet zal de oplossing niet komen.