Advertentie

Burgemeesters moeten zelf haatimams beoordelen

Het beoordelen of predikers zich schuldig maken aan haat zaaien blijft een verantwoordelijkheid van de lokale overheid. Er komt geen zwarte lijst vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarom omstreden haatimams staan.

20 januari 2016

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) is niet van plan met een zwarte lijst te komen waar haatzaaiende predikers op staan. Burgemeester Jan van Zanen riep vanochtend de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid op om zo’n lijst aan leggen. Steeds vaker zitten burgemeesters met een gepland optreden van omstreden predikers in de maag, maar die moeten de gemeentebestuurders zelf dus op hun merites beoordelen. ‘We hebben simpelweg de bevoegdheid niet om een zwarte lijst aan te leggen,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van V&J.

Tweede Kamer
Burgemeesters weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen wanneer een zogenoemde ‘haatimam’ komt spreken in hun gemeente. Volgens de Utrechtse burgemeester van Zanen ontstaat er telkens op lokaal niveau ,,heel veel gedoe'' als onder andere mensen met extreem-rechtse opvattingen of zogenoemde haatimams ergens een toespraak willen houden. In Utrecht komt de radicale Britse islamgeleerde Haitam al-Haddad op 31 januari spreken over de islam. Deze geleerde pleit voor de doodstraf voor afvalligen en overspeligen. Toen hij eerder naar Amsterdam zou komen, ontstond enorm veel ophef.

Kalashnikov
In Eindhoven kwam vorige maand een beslissing van burgemeester Rob van Gijzel voor de rechter. Hij verbood zeven imams te komen spreken op een islamitische conferentie. Volgens de gemeente zijn de predikers antisemitisch, antihomoseksueel, haatzaaiend en terreurverheerlijkend. Een van de haatimams stond zelfs op de foto met een Kalashnikov in Syrië. Eindhoven won de zaak en legde de zeven een spreekverbod op. Overigens mochten zeven andere conservatieve sprekers wel gewoon optreden. ‘Er mogen genoeg predikers komen die er conservatieve denkbeelden op na houden, maar niet haatzaaien,’ aldus de gemeente Eindhoven.

Landelijk

Van Zanen wil dat op landelijk niveau wordt besloten wie wel of niet welkom is in Nederland. Een burgemeester kan dat volgens hem niet tegenhouden. Hij vindt het niet wenselijk dat burgemeesters daar telkens opnieuw over moeten beslissen. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte vorig jaar al voor een zwarte lijst, maar die is er nog niet en ondertussen moeten de burgemeesters zelf  beslissen of ze het optreden door laten gaan of niet. De VNG gaat in elk geval niet over het beoordelen van haatsprekende imams. ‘Als gemeenten hier vragen over hebben verwijzen we ze door naar het Ministerie van V&J,’ aldus een woordvoerder van de VNG.

Strafrechtelijk vervolgd
Het ministerie van V&J is evenwel terughoudend met het verbieden van sprekers. ‘Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst zijn belangrijke pijlers van onze samenleving maar ze zijn niet onbegrensd. Daar waar zij de vrijheid van anderen inperken of aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid, wordt de grens bereikt, ’ aldus een woordvoerder van het Ministerie van V&J. ‘Voor sprekers die rechtmatig in Nederland of de EU verblijven geldt dat zij worden beoordeeld op het gedrag en de uitingen die zij hier doen. Indien zij de grenzen van de wet overschrijden, kunnen zij strafrechtelijk worden vervolgd. Politie en OM zijn hiervoor aan zet.’


Signaleringslijst

Geen zwárte lijst dus, maar er is wel een signaleringslijst voor handen waarbij visums kunnen worden geweigerd of ingetrokken, meldt het ministerie. ‘Voor visumplichtige sprekers die toegang vragen tot Nederland wordt bij hun visumaanvraag of -verlening meegewogen in hoeverre zij een risico kunnen vormen voor de openbare orde. Uitspraken die zij in het verleden hebben gedaan, kunnen aanleiding geven tot een inschatting dat zij kunnen bijdragen aan radicalisering en een verstoring van de openbare orde of openbare rust. Indien hiervan sprake is wordt aan dergelijke sprekers geen visum verleend of eventueel alsnog ingetrokken.’

Contact zoeken
Toch benadrukt het ministerie dat gemeenten allereerst zelf in overleg moeten gaan met de organisatoren van zo’n bijeenkomst. ‘Als lokale overheid moet je natuurlijk wel in contact staan met de gemeenschappen in je stad. Vaak zie je dat wanneer er van tevoren gesprekken worden gevoerd, er al heel veel voorkomen kan worden.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne Zwolle
Burgemeesters onderschrijven de leer van de grootste luchtverkopers die je willen laten geloven dat je zooo gezegend bent, dat je niets kan overkomen; bopzIS. Lang leve de veilige statistieken.Wat is het veilig he?
Rob / Gepensioneerd
Onze overheid faalt weer in het bestuur besluit over veiligheid. Zo werk je her populisme wel in de hand. Hoe dom kun je zijn en er wordt niet meer geregeerd
Rini willems
Haatpredikers zijn hier niet welkom! Handen af van ongelovigen!
Willem
Het rijk doet ook echt helemaal niets mer. Alles wordt over de schutting op het bordje van de gemeente geflikkerd. Maar o wee, als de gemeente vervolgens een besluit neemt dat het rijk niet bevalt. Dan staat die slapjanus van een Plasterk direct klaar daar zijn afkeuring over uit te spreken. Zorg idem dito, dan is er het die zak hooi van een Van Rijn om de gemeente te kapittelen.
Anne Zwolle
Heb je kennelijk iets gemist van de visie uit de vorige eeuw en ben je bij terugkeer uit het buitenland kennelijk opeens niet erg welkom ,dan had je maar beter moeten anticiperen op bestuursrechtelijke handelingen.Samenwerkende privacyofficers die de verslagen van de bel-maar-eens-lekker-al-dan-niet-anoniem-diensten tot een werkbare agenda moeten verwerken, nemen de zorgen van gemeenten weg.Als bemoeizorg in beeld komt dan moeten ze zorgen dat het slachtoffer geen kant meer op kan.Met de juiste slachtofferinghulp hoeven de reeds bewerkte misdaadstatistieken niet herzien te worden.Dan kun je het in Keulen nog wel eens horen donderen.Dan ben je wel makelaar geworden en de slachtoffers laten we zitten met een hoop frustratie, maar wij noemen het liefde prediken.Dan is er niets aan het handje in ons landje.Waar een klein landje al niet groot in kan zijn.Tijdens WO I de grootste heroïne afnemer,tegenwoordig de grootste geestelijke zorgmelder( om zorgwekkende zorg te mijden die we niet willen zien)Gemak dient de mens.De belastingbetaler betaalt wel.Dan hebben de bijstandsgerechtigden en andere risicogroepen volgend jaar weer wat minder.
Anne Zwolle
Armoede in ons land? Eigen schuld, dikke bult.Daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken.Onze zorg is opgelost.Wij hoeven niet verder te kijken dan onze neus lang is.En wat er in Keulen gebeurd? Nee hoor, dat kan in ons land niet voorkomen.Gaat u maar lekker rustig slapen allemaal.Wij hebben een veilig land.De verkrachting statistieken hoef je ook helemaal niet met de factor hup 2, 3 ,4 of zelfs 5 of 6 te vermenigvuldigen.Dat gelooft u toch zeker niet allemaal? Wij waken wel over u en zijn altijd dienstbaar.Welterusten, slaap zacht.
Kaas !
Het probleem zit hem niet in die paar ingevlogen haat-imannetjes maar in hun geïmporteerde achterban.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Haatimams worden niet op een zwarte lijst gezet door het Ministerie van Veiligheid en justitie, maar tegelijkertijd krijgt Wilders een uitputtende procedure aan zijn broek. Dat is dus meten met 2 maten dus laakbaar en een extra kans voor Wilders om ook deze procedure te gaan winnen. Oliekoekiedom dus van het Ministerie van 'Justitie en Veiligheid'.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Inderdaad, Geert Wilders kan beamen dat er ook te veel haatzaaiende journalisten en parlementariërs zijn. Het Binnenhof is al jaren het centrum van hypocrisie. Gewoon een lijst aanleggen en een enkele reis richting Turks-Syrische grens voor die haatimams. Het is schandalig dat Tweede Kamerleden het indoctrineren en discrimineren van vrouwen goedpraten of gedogen. Ze zijn beslist ons vertrouwen niet waard en dan doel ik ook op schijnheilige democraten, zoals Samson en Pechtold. Democratie vraagt om zelfbewuste en verantwoordelijke burgers en daar horen geen scholen bij waar leerlingen worden geïntimideerd.
Anne Zwolle
Last thing I remember.I was running for the door.I had to find the passage back to the place I was before.Relax, said the night man.We are programmed to receive.You can check out any time you like, but you can never leave.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Goed, een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte vorig jaar al voor een zwarte lijst, maar die is er nog niet. De VNG verwijst ‘Als gemeenten hier vragen over hebben' door naar het Ministerie van V&J. En dat Ministerie is niet van plan die lijst aan te leggen. Waarom zou je ook, als in onze parlementaire democratie de meerderheid van de Tweede Kamer meent dat zo'n lijst er juist wél moet komen. Het Ministerie weet echt niet hoe de huidige toenemende verslechtering omgedraaid kan worden en blijft dus gewoon op het platgetreden pad: 'Indien zij de grenzen van de wet overschrijden, kunnen zij strafrechtelijk worden vervolgd. Politie en OM zijn hiervoor aan zet.’ Met andere woorden: 'Gaat u vooral door naar het volgende loket' Merken burgemeesters ook eens hoe het is om van het ene kastje naar de andere muur te worden gestuurd. Helaas kennen we in Nederland het opportuniteitsprincipe, zodat OM zelf wel uitmaakt of er vervolgd gaat worden.

Het Ministerie wil niks weten van een zwarte lijst, wel van een 'signaleringslijst'. Klinkt heel anders, toch? Die werkt, soms, en alleen als haatimams uit landen komen waarvandaan je alleen met een visum binnen mag. Met veel mitsen en maren 'kunnen' sommigen de toegang worden ontzegd. In dit verband volstrekt onzinnige info, want zonder visum komen ze er niet in en hoeft de burgemeester geen beslissing te nemen.

De woordvoerder trekt tenslotte een hele grote, en ook anderszins niet passende broek aan met zijn 'advies' dat de lokale overheid natuurlijk wel in contact moet staan met de gemeenschappen in je stad. Hij wordt geciteerd: 'Vaak zie je dat wanneer er van tevoren gesprekken worden gevoerd, er al heel veel voorkomen kan worden.’ Lijkt me A) meer een adviestaak voor Plasterks Ministerie en B) Oh ja? Ziet u dat vaak? Waar was dat en wanneer? En wat zijn de resultaten geweest? Antwoord graag, want de claim is niet gering: Er schijnt heel veel voorkomen te zijn.
Advertentie