Cliëntervaringsonderzoek Wmo nieuwe stijl
Cliëntervaringsonderzoek Wmo nieuwe stijl: stappenplan voor gemeenten
Stappenplan voor gemeenten.
De VNG heeft de regels voor het cliëntervaringsonderzoek Wmo (CEO Wmo) per 1 januari 2021 aangepast. Gemeenten moeten nog steeds een onderzoek uitvoeren onder hun Wmo-cliënten, maar mogen nu zelf de onderzoeksmethode bepalen; een methode die past bij hun eigen informatiebehoefte én die aansluit op de leefwereld van de individuele Wmo-cliënt. Om gemeenten te ondersteunen, heeft BMC een handig stappenplan ontwikkeld. Daarnaast organiseren we op 22 april 2021 een gratis webinar over het opzetten van een CEO Wmo.
Stap 1: Start met brainstormen binnen de gemeentelijke organisatie
Bij het CEO Wmo nieuwe stijl is de gemeente zelf als eerste aan zet. Organiseer daarom een brainstorm met interne collega’s die betrokken zijn of belang hebben bij onderzoek onder Wmo-cliënten. Denk tijdens de brainstorm goed na over de doelen die de gemeente met het cliëntervaringsonderzoek wil bereiken. Houd ook rekening met de drie voorgeschreven thema’s die aan bod moeten komen: toegang, kwaliteit en effect. Ga tijdens de brainstorm in op de volgende vragen:
- Wat willen we als gemeente? Wat willen we uit het onderzoek halen? En waar willen we op sturen?
- Welke doelen willen we behalen? En hoe kunnen we met het CEO Wmo meten of de doelen zijn behaald?
- Welke doelgroep gaan we bevragen? Richten we ons alleen op cliënten met een Wmo-voorziening of ook op mensen zonder voorziening?
- Wat willen we weten van de doelgroep? Waarom willen we dit weten?
- Wie willen we nog meer betrekken bij de opzet van dit onderzoek (zie stap 2)?
Stap 2: Betrek andere partijen in het sociaal domein
Ga na of u ook andere stake-holders bij het vervolg van de brainstorm wilt betrekken, zoals een Wmo-consulent, de advies-/cliëntenraad sociaal domein, zorgaanbieders of contractmanagers. Bedenk ook dat het een idee kan zijn om het cliëntervaringsonderzoek te combineren met onderzoek onder jeugdcliënten of andere cliënten die te maken hebben met het gemeentelijke sociaal domein. Door andere professionals uit het sociaal domein bij de brainstorm te betrekken, doet u nieuwe inzichten op over de onderzoeksopzet en/of de doelgroep.
Lees het hele artikel en meer info over het webinar op bmc.nl >
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.