bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Een kijkje in het leven van de functioneel beheerder

Een kijkje in het leven van de functioneel beheerder. Wat moet een functioneel beheerder kunnen?

Functioneel-beheerder.jpg

Een verantwoordelijke rol als spin in het web. Dat is rol van de functioneel beheerder, die ervoor zorgt dat iedereen binnen de organisatie optimaal zijn of haar werk kan blijven doen. Hoe de functioneel beheerder dat doet, lees je hier!

Achter elke goede informatievoorziening staat een functioneel beheerder

Overheidsorganisaties kunnen niet meer functioneren zonder intensief gebruik te maken van informatiesystemen. Maar soms crasht een systeem, missen er bepaalde functionaliteiten of hebben medewerkers hulp nodig bij het gebruik van nieuwe toepassingen. De functioneel beheerder is in dat geval de redder in nood. De functioneel beheerder, ook wel de informatiemanager, is verantwoordelijk voor het optimaal laten functioneren van alle informatiesystemen binnen de organisatie en het ondersteunen van de gebruikers van deze systemen.
 

Wat doet een functioneel beheerder? 

Als functioneel beheerder zorg je er op alle mogelijke manieren voor dat alle medewerkers in de organisatie hun werk goed en veilig kunnen doen en daardoor de bedrijfsprocessen optimaal verlopen. Dat doe je door: 

  • Regelmatig onderhoud te plegen, zodat de systemen up-to-date en veilig blijven.
  • De IT-systemen en functionaliteiten continu in de gaten te houden en als iets niet meer werkt, dat meteen te maken.
  • Steeds te inventariseren wat gebruikers willen en nodig hebben om hun werk optimaal uit te voeren en dit te vertalen naar de juiste informatievoorzieningen en functionaliteiten.
  • Te helpen met de ontwikkeling, het testen en implementeren van nieuwe functionaliteiten, software of systemen.
  • Gebruikers te informeren over veranderingen en nieuwe toevoegingen en daarbij te zorgen voor een duidelijke handleiding.
  • Met gebruikers in gesprek te gaan over hun behoeften en mogelijke verbeterpunten in de huidige informatievoorziening, zodat je systemen en functionaliteiten kunt optimaliseren.
  • De afstemming tussen verschillende systemen te waarborgen. 

 

Wat moet een functioneel beheerder kunnen? 

Goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar. Je bent het aanspreekpunt voor gebruikers en schakelt veel met collega’s en externe leveranciers en/of specialisten. Is er een vraag van een gebruiker die buiten jouw expertise ligt? Dan weet je precies welke IT-collega je aan deze gebruiker kunt verbinden. Je bent proactief en denkt graag mee. Denken doe je in mogelijkheden en kansen en je durft het voortouw te nemen en verbetervoorstellen te doen. Je kunt dan ook goed adviseren, zowel mondeling als schriftelijk. Ook ben je een ster in projectmatig werken. Hierbij komen kennis van onder andere scrum en agile werken goed van pas. 
 

Ook aan de slag in de wereld van informatiemanagement?

Wil jij deze verantwoordelijke rol als spin in het web op je nemen? Bekijk dan ons opleidingsaanbod Informatiemanagement. Voor vragen of meer informatie over onze opleidingen en trainingen of een passend opleidingsadvies kun je contact met ons opnemen via: 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.