bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Incompany Regisseren van beleid

Incompany Regisseren van beleid: “Regisseren is geen vaag begrip meer.”

“Regisseren is geen vaag begrip meer.”

De gemeente Littenseradiel kent een lappendeken aan samenwerkingsverbanden met verschillende partners in variërende vormen. Met als doel om samen maatschappelijke doelen te bereiken. Beleidsmedewerkers die in deze samenwerkingsvormen actief zijn moeten zich bewust zijn van de eigen rollen en die van de partners. De gemeente is niet meer alwetend, maar stuurt het proces zo dat de eigen kennis en die van de samenleving gebundeld worden. De gemeente regisseert, zodat maatschappelijke doelen bereikt worden voor de burgers van Littenseradiel.

Voor beleidsmedewerkers is het wenselijk dat zij, naast vakinhoudelijke deskundigheid op de beleidsterreinen, ook over procesdeskundigheid en de juiste communicatieve vaardigheden beschikken. Op basis eerdere ervaringen en een goed contact heeft de gemeente Littenseradiel aan de Bestuursacademie Nederland gevraagd om haar medewerkers te ondersteunen in deze ontwikkeling en een maatwerktraining ‘Regisseren van beleid’ te ontwikkelen.

Maatwerk in uitvoering
“We wilden onze beleidsmedewerkers met name in laten zien wat regie voeren precies inhoudt en wat er voor nodig is om hier optimaal invulling aan te geven”, aldus Klaas Abma, Adjunct Directeur en zelf ook deelnemer aan de training. De Bestuursacademie Nederland heeft deze vraag vertaald naar een driedaags programma. Om de training goed te laten aansluiten op de vraag van de organisatie én die van individuele  deelnemers, heeft vooraf een intake met iedere deelnemer plaatsgevonden. Zo zijn leerbehoeften en al aanwezige kennis, kunde en ervaring in beeld gebracht. Alleen dan is immers maatwerk voor de ontwikkelvraag van Littenseradiel mogelijk.

Zicht op samenwerking met anderen vraagt allereerst zicht op jezelf. De eerste trainingsdag is gebruikt om de deelnemende beleidsmedewerkers inzicht gegeven in hun drijfveren. Daarvoor hebben we Profile Dynamics® gebruikt. Het accent lag daarbij op de invloed van de eigen drijfveren op de samenwerking met anderen. Bovendien is inzichtelijk gemaakt op welke wijze de drijfveren bij kunnen dragen aan het regisserend vermogen van de deelnemers.

Op de tweede dag stond het beleidsproces centraal en het belang om al in een vroeg stadium na te denken over de wijze waarop hierover de regie kan worden gevoerd. Abma: “Het is van belang het krachtenveld in kaart te brengen en externe partijen en samenwerkingspartners in een vroeg stadium te betrekken bij het proces. Daar zijn we ons van bewust geworden.” In een intensieve dag zijn de deelnemers getraind om vanuit de invalshoeken van de verschillende samenwerkingspartners te kijken, om zo draagvlak te creëren en voorstellen en adviezen geaccepteerd te krijgen. Er is aandacht geweest voor het maken van een krachtenveldanalyse, het beïnvloeden zonder macht, het sturen in samenwerkingsprocessen en de invloed van de groepsdynamiek binnen samenwerkingspartners.

Om als regisseur op te kunnen treden tijdens het beleidsproces is een aantal vaardigheden onmisbaar. Op de laatste trainingsdag stonden deze vaardigheden dan ook centraal. Vaardigheden zoals het concretiseren van doelstellingen, creëren van draagvlak, enthousiasmeren en motiveren van partijen, vergadertechnieken, feedback geven en procesinterventies. Abma over de trainer: “Er was een klik met de trainer, die voldoende tijd nam om alle vragen te beantwoorden en waar nodig achtergrondinformatie kon geven. Er bestond een wederzijds vertrouwen. Dat is erg belangrijk, omdat deelnemers zich toch bloot moeten geven en reflectie op het eigen handelen krijgen.”

Het resultaat
Klaas Abma: “Het is voor ons een waardevolle training geweest. Regisseren is geen vaag begrip meer. Er is een bewustwordingsproces op gang gebracht. We zullen nu in eerder stadium nadenken over de partijen die betrokken moeten worden en de wijze waarop deze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van beleid. De trainer heeft gebruik gemaakt van specifieke casussen en praktijkvoorbeelden uit onze eigen organisatie. Dat spreekt tot de verbeelding en is voor iedereen herkenbaar. Dit vormt een grote meerwaarde. Helaas konden niet alle collega’s aan deze training deelnemen. Wellicht dat we de training nogmaals organiseren, eventueel in samenwerking met een aantal omringende gemeenten.”

Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze incompany? U kunt contact opnemen met Herrick Jellema via telefoon 06 55 85 24 12 of e-mail h.jellema@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.