bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Help jij jouw gemeente om de financiële situatie onder controle te krijgen?

Help jij jouw gemeente om de financiële situatie onder controle te krijgen? Onzekere financiële toekomst voor gemeenten

10 september 2021
1920x600-desktop-website-actueel-prinsjesdag.jpg

21 september is het Prinsjesdag. Dat is elk jaar een belangrijke dag, maar nu bij veel gemeenten de financiële rek eruit is, neemt de spanning voor de presentatie van de jaarlijkse Rijksbegroting en Miljoenennota toe.

Een onzekere financiële toekomst voor gemeenten

Naar verwachting zal dit jaar nogmaals het herstelbeleid voor de coronacrisis een belangrijk onderdeel zijn van de Troonrede. Deze compensatie is fijn, maar de onzekerheden rondom de coronacrisis zijn niet het enige probleem waar gemeenten financieel mee te kampen hebben. Tekorten lopen op en het einde van de reserves is in zicht. Het sociaal domein blijft de grootste kostenpost en de middelen die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt, zijn bij lange na niet toereikend. De gemeentelijke belastingen worden verhoogd om tekorten te compenseren, maar de ruimte om deze belastingen nog verder te verhogen neemt af. Volgens een onderzoek van BDO, de Benchmark Nederlandse gemeenten 2021, verwacht maar liefst 79% van de gemeenten in 2021 verlies te maken. Een verlies van bij elkaar € 1,3 miljard. 
 

Heb jij de ambitie om de financiële afdeling van je gemeente te helpen?

Alle gemeenten zijn het erover eens dat de komende jaren spannend worden. Het wordt extra hard werken om de financiële zaken zo veel mogelijk op orde te houden. Zou jij het een mooie uitdaging vinden om als financieel medewerker bij de lokale overheid aan de slag te gaan, zodat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een betere financiële toekomst? Bekijk dan eens onze opleiding Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK):

 

 

In dit programma doe je naast algemene kennis van financiën, planning en control specifieke kennis op over regelgeving voor provincies en gemeenten. En heel belangrijk: je leert risico’s inschatten. Bovendien denken onze docenten graag met je mee over de vraagstukken waar jij in de praktijk tegenaan loopt, zodat je in jouw organisatie direct met de lesstof aan de slag kunt. 
 

Financiële kennis voor niet-financiële overheidsprofessionals

Ook als je niet op de financiële afdeling werkt kan het heel handig zijn om wel financieel inzicht te hebben. Zeker als je met budgetten werkt. In dat geval raden we je de training Basiskennis Financiën voor Niet-financiële Medewerkers of Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers aan.

 

Heb je nog vragen of wil je een passend opleidingsadvies? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 20 04 028 of info@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.