bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Tools om van een reactieve naar een meer proactieve rol te groeien

“Er zijn tools aangereikt om van een reactieve naar een meer proactieve rol binnen de organisatie te groeien.”

26 november 2013

AfbeeldingDe gemeente Borne is, net zoals veel gemeenten, volop bezig met haar toekomst. De manier waarop de Borne haar burgers daarbij betrekt, wijkt af van de manier waarop vele gemeenten dit doen. Zo heeft de gemeenteraad van Borne het maken van de toekomstvisie ‘Dynamische Dorpen; Mijn Borne 2030...’ overgelaten aan de gemeenschap. De gemeente heeft dat proces geregisseerd en gefaciliteerd. Deze manier van werken vraagt van de medewerkers een meer strategische blik bij het maken van beleid. Borne wil haar medewerkers verder faciliteren in het ontwikkelen van hun strategische denkkracht en het politiek-bestuurlijk gevoel. Daarom werd aan de Bestuursacademie Nederland gevraagd hiervoor een training te organiseren, op maat gemaakt voor de gemeente Borne en haar specifieke situatie.

Aan de medewerkers van het team Bestuur & Strategie, werd bij de gemeente Borne de training Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving gegeven. Trainster Linda Ho viel het op dat deze groep adviseurs snel de rol van ‘expert’ oppakten. Een passende rol voor een adviseur, maar met een blik primair gericht vanuit vakinhoud. Gezien de huidige ontwikkelingen binnen de lokale overheden, en het belang van samenwerking met verschillende partijen is het voor adviseurs steeds belangrijker een ‘multidimensionale bril’ op te kunnen zetten. Met name de sociaal-emotionele (creëren van verbindingen, omgaan met weerstand) en de politieke (opereren in een politiek-bestuurlijke omgeving, hanteren machtsfactor) rol als adviseur werd tijdens de training verder uitgelicht.

Door het bespreken van de Profile Dynamics® tests binnen het team werd duidelijk hoe belangrijk het is om eerst over jezelf te weten wat je drijfveren zijn en hoe deze invloed hebben op je handelen en je omgeving. Er is veel geoefend met de diverse invloedstijlen. In groepjes is hiermee in de vorm van een rollenspel geoefend en werden de medewerkers uitgedaagd uit hun veilige zone te stappen. De bewustwording van het non-verbale gedrag werd duidelijk, want vaak weten mensen niet goed wat ze uitstralen. Door de positieve feedback vanuit de groep was het mogelijk het zelfbeeld bij te stellen en de houding aan te passen en concreet ander gedrag te laten zien.

Het oefenen met de invloedstijlen aan de hand van concrete cases, de tips op gedragsniveau en het oefenen met bestuursstijlen maakte deze groep effectiever in het adviseren. Ze ontwikkelden een brede strategische blik door verschillende ‘brillen’ op te leren zetten. Afhankelijk van het doel wisten ze het best passende instrument te gebruiken voor hun advies.

Aan het einde van de drie cursusdagen werden gezamenlijk actiepunten benoemd om al het geleerde en de nieuwe inzichten ook daadwerkelijk in de praktijk te gaan toepassen.

Teamleider Gertjan Rozendom: “door deze training in-company, op de eigen werkvloer, te organiseren hebben we ook aan teambuilding kunnen werken en de teamcompetenties versterkt. Er zijn tools aangereikt om van een reactieve naar een meer proactieve rol binnen de organisatie te groeien. Deze ontwikkelpunten die in de training zijn opgehaald, worden concreet vertaald in het teamplan 2014.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.