Advertentie

Mystery Burger: Gewikt en ongewogen

Ook bij de gemeente Krimpenerwaard moeten ze eraan geloven, Met een extra ingelaste raadsvergadering over asielopvang binnen de gemeentegrenzen verschillen de partijen duidelijk van mening.

24 oktober 2016

‘Met de concentratie van vluchtelingen en kansarmen wordt ons buurtje een ghetto,’ zegt de inspreker. De inspreker is van het Bewonerscollectief Fortpad en Broereshof — en aan zijn kalme houding te zien, zijn de woorden met voorbedachte rade. ‘We kennen straks ons eigen dorp niet meer’. Het is aan de gemeenteraad van Krimpenerwaard om deze niet misverstane mening een plaats te geven in de beraadslaging.

‘Deze extra vergadering is ingelast om het onderwerp in alle rust te bespreken,’ begint burgemeester Roel Cazemier. De huisvesting van statushouders én de afronding van een onderzoek naar een mogelijke asielopvang zijn de enige twee agendapunten. Dat onderzoek staat er eigenlijk voor de vorm op; het COA heeft de gemeente al aangegeven dat de voorgenomen asielzoekerslocatie niet meer nodig is. Wat overblijft is het voorstel om twaalf statushouders in de gemeente te huisvesten.

‘Wij kunnen ons goed vinden in het collegevoorstel,’ zegt Erica Jaspers (D66) als eerste. ‘Al moet me wel van het hart dat de tolerantie wordt beperkt wanneer woorden als ‘ghetto’ worden gebruikt,’ voegt de democrate toe. ‘Er komt geen vluchtelingenopvang, want ze zijn er niet,’ vat SGP’er Jan Verburg het retorisch fraai samen. Toch is hij blij met het afgeronde onderzoek. ‘Als er weer door het COA een beroep op ons wordt gedaan, moeten we er klaar voor zijn.’

‘Het is aardig om die opties open te houden,’ reageert George Hamel (VVD). ‘Maar wij blijven bij ons standpunt dat onze gemeente niet geschikt is voor een groot AZC.’ Wel steunt Hamel de komst van de statushouders. ‘Het verhaal van de insprekers is toch een beetje not in my backyard,’ meent hij. Het doet de inspreker ‘ga er zelf wonen’ roepen, maar de raadsleden lijken dat niet te horen.

‘Wij zullen instemmen met het verzoek,’ meldt ook Pascal van der Hek (Gemeente Belang Krimpenerwaard). Wel geeft hij aan nooit voorstander te zijn geweest van een opvang met meer dan 30 personen. ‘Wij zijn blij met de koppeling met de integratienota,’ voegt hij nog toe.

Ook CDA’er Jan Dekker steunt de asielopvang, maar is teleurgesteld over het uitblijven van asielopvang. Vooral de duur van het onderzoek is daar debet aan, vindt hij. ‘Het geeft me geen trots gevoel.’ Met een amendement wil hij uitspreken open te staan voor opvang van honderd asielzoekenden.

‘Wij stemmen niet in met dat amendement,’ zegt Van der Hek in de tweede termijn, terwijl een PvdA’er koppen telt. ‘Drie keer dertig of veertig zou bespreekbaar zijn, maar geen grote lokatie,’ licht hij toe. ‘Grote groepen zien we niet zitten, zegt ook Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) ‘We moeten klaar staan voor mensen in nood,’ herhaalt Marije Willems (PvdA) als mede-indiener van het amendement.

Met zeventien van de eenendertig stemmen wordt de wijziging aangenomen. Het doet GBK en VVD tegen het héle voorstel, dus ook tegen de huisvesting van statushouders stemmen. Die uitspraak is eigenlijk een verlenging van hun oppositie tegen een grote opvang, maar daar blijkt bij het stemmen tellen niets meer van. Het is te hopen dat die nuancering nog wel via media of achterban door is te geven — en misschien dat een meer gesplitst raadsvoorstel het voor de volgende keer voorkomt.

John Bijl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie