Advertentie

Amsterdam stopt met Chinese camera's

De gemeente Amsterdam gaat stoppen met het gebruik van Chinese camera's vanwege zorgen om mensenrechten en spionage.

ANP
10 juni 2024
cameratoezicht
Shutterstock

De gemeente Amsterdam gaat stoppen met het gebruik van Chinese camera's vanwege zorgen om mensenrechten en spionage. Wethouder Alexander Scholtes (ICT) meldt in een raadsbrief dat de Chinese camera's naar verwachting binnen vijf jaar uitgefaseerd zijn in de hoofdstad.

Afdelingshoofd Jeugd & Minima

SED organisatie
Afdelingshoofd Jeugd & Minima

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

‘Gemeentelijke taken’

Momenteel zijn in Amsterdam 1280 Chinese camera's in gebruik voor ‘gemeentelijke taken’. Het gaat bijvoorbeeld om bewakingscamera's of camera's gericht op het wegverkeer. In mei vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan, die het college van burgemeester en wethouders opriep om geen camera's van Chinese makelij meer te gebruiken. De zorg bestaat dat deze camera's beelden doorsturen naar de fabrikant en/of de Chinese overheid. Ook zijn er ‘zorgen over de mogelijke betrokkenheid van fabrikanten van Chinese camera's bij mensenrechtenschendingen in China, o.a. gericht tegen Oeigoeren’, schrijft Scholtes.

Binnen vijf jaar

De gemeente gaat niet nu al alle Chinese camera's tussentijds vervangen omdat dat heel duur is. In plaats daarvan wil het college nieuwe contractvoorwaarden en gunningscriteria voor mensenrechten bij het aanschaffen van camerasystemen. Zo moeten alle organisatieonderdelen binnen de gemeente op zoek naar een alternatief voor Chinese camera's, waarbij de onderdelen zelf per geval de haalbaarheid en kosten kunnen beoordelen. Naar verwachting zijn zo binnen vijf jaar alle huidige Chinese camera's in Amsterdam tegen lage kosten vervangen.

Tussenleveranciers

Met de nieuwe contractvoorwaarden en gunningscriteria voorkomt de gemeente bovendien dat via tussenleveranciers alsnog camera's van Chinese fabrikanten worden geleverd. Meerdere Chinese camera's bij het Facilitair Bureau van de gemeente zijn zo al vervangen.

Meer gemeenten

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worstelen veel gemeenten met het vraagstuk rond Chinese camera's, aldus Scholtes. De VNG stelt de uitwerking van de contractvoorwaarden en gunningscriteria bij de aanschaf van camera's beschikbaar aan alle gemeenten, schrijft hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie