Advertentie

Amsterdam gaat met stofkam door organisatie

Na de zoveelste interne fraudekwestie pakt de gemeente Amsterdam de fraudegevoeligheid in de organisatie aan. Alle directeuren en stadsdeelsecretarissen moeten laten zien dat zij niet kwetsbaar zijn voor fraude.

12 januari 2016

De gemeente Amsterdam is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest omdat er geld zoek was. Soms bleken er grote bedragen per abuis te zijn overgemaakt, maar een aantal keren werd de hoofdstad stomweg van haar geld beroofd door criminelen al dan niet van binnenuit geholpen. Het college wil nu alle geledingen van de organisatie tegen het licht houden door middel van fraudescans.

Vertrouwen

‘We nemen nu concrete maatregelen, we gaan de zaken pro-actief aanpakken,’ vertelt Jasper Karreman, woordvoerder van burgemeester Van der Laan. ‘Fraudegevallen zijn heel slecht voor het vertrouwen in het openbaar bestuur. Voor de goedwillende ambtenaren is het ook vervelend; die worden er tijdens verjaardagsfeestje op aangesproken.’


Grote diefstallen
Het fraudeoffensief komt na twee grote diefstallen van gemeentemiddelen binnen een jaar. In 2014 zouden verdachten hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. Enkele maanden terug had de wagenparkbeheerder van stadsdeel West 2,5 miljoen euro achterover gedrukt, door fictieve facturen te betalen die door een vennootschap van zijn vriendin werden gestuurd.

Fraudegevoelig
De gemeentewoordvoerder geeft toe dat een organisatie als de gemeente gevoelig is voor fraude. ‘Net als alle grote organisaties is ook een gemeente aantrekkelijk voor mensen met kwade bedoelingen. De gemeente Amsterdam bestaat uit een heleboel kleinere organisaties zoals de stadsdelen en zogenoemde RVE’s, resultaatverantwoordelijke eenheden, dat maakt kwetsbaar.’

Zwakke plekken 

Om erachter te komen waar de zwakke plekken in de organisatie zijn wordt de organisatie figuurlijk op de kop gehouden. Alle directeuren en stadsdeelsecretarissen moeten binnen een maand een intensieve integriteitsscan binnen hun afdeling houden. De manier waarop contracten zijn opgesteld wordt onder de loep genomen, evenals de geldstromen. Ook wordt bekeken of de medewerkers zich wel aan de integriteitsregels houden.

Experts 

Mogelijk wordt er nog hulp ingeroepen van externe experts. Op wat voor manier deze specialisten de gemeentelijke organisatie gaan doorlichten wil de gemeente niets zeggen. ‘Over lopende zaken doen we geen mededelingen,’ reageert de woordvoerder, ‘maar in het verleden hebben we in dit soort gevallen wel degelijk expertise ingeschakeld.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Kalf, put.
Bob / Lpa
Dit is niet nieuw. Lees het boekje Chaos aan de Amstel maar eens. Veel van de fraudeurs zijn door de rechter uiteindelijk niet vervolgd omdat de rechter oordeelde dat de gemeente Amsterdam het de fraudeurs wel erg makkelijk had gemaakt. De kat op het spek binden.

http://www.uitgeverij-heimdall.nl/catalogus/chao …
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Inkopper: wie huurt die externe experts in?
F. Scheerder / manager Middelen
Zo blijkt wel weer dat groter ('vermeende' schaalvoordelen) niet altijd beter is: hoe groter de organisatie, hoe lastiger het (blijkbaar) is deze organisatie adequaat te beheersen (schaalnadelen).
Nico / zzp
Amsterdam, Amsterdam de stad waar alles kan :-)
Advertentie