Advertentie

Aboutaleb wil mediastilte na geweldsincidenten

Drugsbazen ‘in een ver land’ zouden via de media controleren of de aanslag geslaagd is.

ANP
25 januari 2024
Aboutaleb2024-ANP-488217472_0
De Rotterdamse burgemeester Ahmed AboutalebJeffrey Groeneweg/ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat de veiligheidsdriehoek in Rotterdam voortaan terughoudend is met de berichtgeving aan de media over geweldsincidenten. ‘We overwegen als driehoek, en dat is zeer uitzonderlijk, de actieve communicatie over de explosies niet meer te doen’. Volgens hem controleren drugsbazen ‘in een ver land’ via de media of de aanslag geslaagd is, om zo tot betaling aan de aanslagpleger over te gaan.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Surveillance intensiveren

Aboutaleb deelde dit idee tijdens een raadsdebat over het toegenomen zware geweld in de regio Rotterdam op verzoek van Leefbaar Rotterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad. Leefbaar-fractieleider Ingrid Coenradie diende, samen met DENK en FVD een motie in die het college aanspoort om uit te zoeken wat er naast de huidige maatregelen nog meer kan worden gedaan en ook de nachtelijke surveillance in de hele stad te intensiveren.

Raad weinig enthousiast

Het idee van de mediastilte kon op weinig enthousiasme rekenen in de raad, zowel de coalitiepartijen als de oppositie stelden vraagtekens bij de wettelijke haalbaarheid ervan. ‘Wij als raadsleden hebben de media vaak ook nodig om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen’, stelde DENK-fractievoorzitter Serkan Soytekin.

Geen goed idee

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het 'geen goed idee' om terughoudend te zijn met de berichtgeving aan de media. Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, is bijna niemand gebaat bij geheimhouding. 'Niet alleen de journalistiek, maar ook betrokkenen, omwonenden en burgers zijn gebaat bij tijdige en adequate berichtgeving die nodig is om indianenverhalen en maatschappelijke onrust te voorkomen.' Bruning is niet onder de indruk van de argumenten van de burgemeester. 'Criminelen hebben genoeg communicatiemiddelen om erachter te komen of een aanslag is geslaagd. Mediastilte zal daarop geen invloed hebben.'

Leger inzetten

In Rotterdam en omgeving zijn sinds het begin van dit jaar al zo'n 25 incidenten geweest met ontploffingen en beschietingen van woningen, zei Aboutaleb. Leefbaar zou graag zien dat meer politie, en als dat niet kan het leger wordt ingezet in de strijd tegen het geweld. Volgens de oppositie kan de politiecapaciteit voor de opsporing worden vergroot als de opvangcapaciteit voor daklozen en buitenslapers wordt vergroot, zodat de politie zich minder met deze problematiek bezig hoeft te houden. 

De geweldsincidenten met explosies en beschietingen, die de regio Rotterdam en in toenemende mate ook andere delen van het land treffen, worden in het algemeen toegeschreven aan de drugscriminaliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie