Harde botsing accountants met gemeenten
De beroepsorganisatie van accountants, NBA, is ziedend op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) omdat die haar leden oproept niet te betalen voor meerwerk als gevolg van strengere controleregels. Daardoor loopt volgens de NBA de kwaliteit van de controle bij gemeenten gevaar.
De beroepsorganisatie van accountants, NBA, is ziedend op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) omdat die haar leden oproept niet te betalen voor meerwerk als gevolg van strengere controleregels. Daardoor loopt volgens de NBA de kwaliteit van de controle bij gemeenten gevaar.
Meerwerk beroepsrisico
De VNG-commissie Financiën adviseert gemeenten in een brief ‘met inachtneming van de voorwaarden in de reeds gesloten contracten’ in principe geen meerwerk te vergoeden als gevolg van strengere controleregels. De commissie vindt het een onjuiste ontwikkeling dat accountants nu bij de controle 2014 meerwerk doorberekenen in verband met de door hen zelf aangepaste controlestandaarden. ‘Wat betreft de bestaande contracten tussen gemeenten en accountants zou dit moeten worden gezien als beroepsrisico van de accountant’, aldus de VNG.
Hogere kwaliteitseis
Accountants moeten volgens de NBA bij de controle van gemeenten regelmatig meer werk doen dan oorspronkelijk verwacht. Dat kan zijn omdat er meer moet worden gecontroleerd, de kwaliteit van de financiële administratie of de interne controle bij de gemeente tegenvalt of omdat de controleregels zijn aangescherpt op aandringen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ‘Bij het sluiten van een contract doen zij er goed aan rekening te houden met hogere kwaliteitseis’, stelt de NBA in reactie op het VNG-advies.
Complexiteit gemeentelijke financiën
Het advies van de VNG past volgens de beroepsorganisatie van accountants in een eerdere observatie van de NBA: “Als gevolg van de economische crises ontwikkelt de financiële positie van de gemeenten zich zorgelijk. Gemeenten zoeken naarstig naar mogelijkheden om op de vaste lasten van hun bedrijfsvoering te bezuinigen, waaronder de kosten van de accountant.” Dat schreef de NBA al in 2012. De NBA verwacht van haar leden dat zij de controles volgens de voorgeschreven en door de minister van Financiën goedgekeurde standaarden uitvoert. ‘Ook als dat meer werk vereist dan oorspronkelijk gedacht. Ook de AFM heeft recent aangedrongen op meer waarborgen voor een goede controlekwaliteit’, aldus de NBA. Gezien de decentralisatie en toenemende complexiteit van gemeentelijke financiën is investeren in de kwaliteit van de interne audit functie belangrijk, aldus de NBA.
De VNG heeft haar bezwaren niet gedeeld binnen de werkgroep Accountantscontrole, waar de NBA deel van uitmaakt. Omdat dat niet de eerste keer is, stapt de NBA uit de werkgroep.
Ik zou het toejuichen als raadsleden als de heer Mul zelf eens een initiatief zouden nemen. Schop echter eerst uw eigen griffie eens onder de kont. Had deze bijvoorbeeld als uw ondersteunersorganisatie niet proactiever kunnnen zijn?
Vaak zit daar personeel wiens werk bestaat uit simpelweg doorzenden van vragen naar de ambtelijke organisatie, zonder zelf eerst eens even goed na te denken/ te kijken. Ik heb dit nu al bij zeker tien gemeenten gezien, dus het is een rode draad. En dat dan vaak tegen veel te hoge vergoeding, in relatie tot de werkelijke taakvervulling. Vorm een tegenhanger. Het geklaag dat raadsleden zelf op achterstand staan: u heeft een dure griffie, doe er eindelijk eens iets betekenisvollers mee!