Advertentie

Ruim 17 mln uit gemeentefonds voor VNG

Uit onderzoek van financieel specialist Jan Verhagen in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat in 2012 17 miljoen euro uit het gemeentefonds rechtstreeks in de VNG-kas belandt.

21 december 2012

Dit jaar is 35,314 miljoen euro uit het gemeentefonds verdwenen richting Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en daaraan gelieerde organisaties.

King en A+O fonds
Uit onderzoek van financieel specialist Jan Verhagen in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat in 2012 17 miljoen euro uit het gemeentefonds rechtstreeks in de VNG-kas belandt, ruim 7 miljoen euro gaat naar het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en 6 miljoen euro naar het A+O fonds Gemeenten. Verder gaat iets meer dan 3 miljoen naar onderzoeksbureaus en 1,2 miljoen euro naar de Waarderingskamer. 

Geen duidelijk overzicht
Er was onderzoek voor nodig om de bedragen en de ontwikkeling daarvan boven tafel te krijgen. Noch de VNG, noch het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) geven een duidelijk overzicht van deze bedragen. Ook is het vergeefs zoeken naar wat er uiteindelijk met het geld gebeurt en of het geld wel goed en doelmatig wordt besteed. 

Meer structureel geld
Vanaf 2010 blijkt de VNG snel meer structureel geld rechtstreeks uit het gemeentefonds te krijgen: het bedrag ging van 2,6 miljoen naar 17,2 miljoen in 2012. Het gaat om geld voor de uitvoering van de wet WOZ, ondersteuning van de invoering van een moderne gemeentelijke basisadministratie, het beheer van het 14+ nummer, een digitaal klantendossier en het expertisecentrum kinderopvang. Vanaf 2013 krijgt de VNG 7,2 miljoen per jaar rechtstreeks uit het gemeentefonds. 


Naar rato
KING werd in 2010 opgericht om 'bij te dragen aan een duurzame kwaliteitsverbetering van het lokale bestuur en gemeentelijke dienstverlening'. De verhoging van de bijdrage aan KING per 2011 was al afgesproken in 2010, gebaseerd op de begrote kosten van ruim 8 miljoen, 6 ton aan inkomsten van opdrachtgevers en op 2 ton bijdrage van de VNG. Elke gemeente draagt naar rato van haar inwoners bij aan KING.

Helft ten laste van gemeenten
De kosten van de Waarderingskamer komen voor de helft ten laste van de gemeenten en voor de helft ten laste van het rijk. In 1996 was de gemeentelijke helft 635.000 euro. Sinds 2002 schommelt dat bedrag rond het dubbele.  Uit het gemeentefonds worden ook de onderzoekskosten voor de Financiele Verhoudingswet betaald. Voor het rijk zit er dus geen rem op het uitgeven van dat geld. De kosten lopen op van 1,5 miljoen naar 3 miljoen euro in 2012.

Budgetten jaarlijks verhoogd
In 1994 is het centrale A+O-fonds opgeheven. De middelen die door de sociale partners voor arbeidsmarkt- en opleidingsactiviteiten beschikbaar zijn gesteld, zijn toen loonsomevenredig verdeeld over de verschillende sectoren. Het bedrag dat hoort bij de sector gemeenten staat sinds 2001 op de begroting van het gemeentefonds. De afspraak is dat het bedrag ieder jaar wordt aangepast voor de looncompensatie, ten laste van de algemene uitkering. De laatste jaren zijn de budgetten jaarlijks telkens met bijna 2 procent verhoogd, oplopend tot 6,2 miljoen dit jaar. Hoewel veel gemeenten korten op al hun subsidies omdat het gemeentefonds krimpt, blijven deze uitgaven blijkbaar buiten schot.

Reactie VNG

Vanuit het gemeentefonds vloeit jaarlijks een aantal bedragen niet rechtstreeks naar de gemeenten. Deze gaan naar partijen die actief zijn voor het gezamenlijk gemeentelijk belang. Voorbeelden hier van zijn de Waarderingskamer en het A&O-fonds. Partijen die, voor alle duidelijkheid, geen onderdeel uitmaken van de VNG. 'Jaarlijks gaat een bedrag van ongeveer 7,5 miljoen euro uit het gemeentefonds naar KING voor het ondersteunen van gemeenten. Tijdens de algemene ledenvergadering van 6 juni 2012 heeft een evaluatie plaats gevonden van het werk van KING. Die evaluatie was zeer positief', aldus de VNG.

Bijdragen van rijk

De VNG krijgt naast inkomsten uit de contributie en bijdragen van het rijk ook bijdragen vanuit het gemeentefonds ten behoeve van specifieke ondersteuningsprojecten voor gemeenten. Voorbeelden zijn operatie de NUP en de modernisering van het GBA - twee incidentele veranderingstrajecten die de VNG in opdracht laat uitvoeren door KING. Een voorbeeld van een andere meer structurele activiteit, die vanuit het gemeentefonds wordt gefinancierd, is de Informatie beveiligingsdienst die in 2013 ten behoeve van de gemeenten zal starten. Daarover heeft in de buitengewone algemene ledenvergadering van oktober besluitvorming plaatsgevonden.

Contributie VNG

De VNG stelt op haar contributiegefinancierde activiteiten te bezuinigen, zoals op de algemene ledenvergadering is besloten. 'De gemeentefondsbijdragen naar de verschillende partijen staan in de diverse circulaires die door de fondsbeheerders worden uitgebracht en kunnen door eenieder worden geraadpleegd.'

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Eerlijk gezegd vind ik het een nietszeggend artikel.

Mijn eerste reactie is, nou én?



Ik heb nou niet het idee dat er brand is...maar jij BB heeft geen journalisten in dienst die zelf iets echt uitzoeken en duiden, helaas!
Frank / verantwoordelijke
Dag @Martien, gevleugelde uitspraak in deze is; 'in het land der blinden is eenoog koning'.. VNG is samen met veel andere instituten (CBR, SER etc.) het domein van ambtenaren, bestuurders en politici. Deze structuur is er bij gebaat om in stand gehouden te worden, er is weinig tot geen controle op deze geldverslindende instituten. Waarom is dat in Gods naam mogelijk? Omdat het een gesloten domein is van eerder genoemde elite. Een bijna incestueuze subcultuur van politieke partijleden (en doorgaans de 3 grootste).. M.n. het CDA heeft hierin nochtans een grote macht.. met een grote achterban. Volksvertegenwoordigers ga eens doen wat het volk van je mag verwachten. En laat niet de zwaarverdiende erfenis van onze voorouders verkwanselen door een stel elitaire bestuurders met

te dure clubjes zonder grondslag die niks anders doen dan belastinggeld rondpompen in eigen gelederen.
Raadslid / Raadslid
Bericht geeft de indruk dat informatie niet openbaar zou zijn en besluiten over uitnamen Gemeentenfonds in achterkamertjes worden genomen. Een goede journalist zou toch beter moeten weten. Dergelijke besluiten worden altijd eerst aan de leden voorgelegd. Zonder instemming geen uitnamen. Wie heeft er toch baat bij een dergelijke onjuiste berichtgeving?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Merkwaardig dat sommige mensen uit een normaal voorlichtend artikel zoveel negativiteit halen. Gewoon kritisch positief blijven: ga zo door Binnenlands Bestuur!
P.Pluim
Schandalig, de gemeenten moeten noodgedwongen bezuinigen, terwijl de VNG geld uit de kas roven!!!

Ordinaire diefstal en verduistering!

Weg met die witte boorden criminaliteit.

Weg met de VNG.
Fractievoorzitter / Raadslid
Het is gemeenschapsgeld, sterker nog belastinggeld. Als zowel de VNG als BZK geen duidelijk overzicht kunnen geven wat en hoeveel er is uitgegeven en daarnaast het blijkbaar onduidelijk is of de gelden doelmatig zijn besteed is een onderzoek van de Algemene Rekenkamer op zijn plaats. Dit is te gek voor woorden. Iedereen in het openbaar bestuur hoort verantwoording af te kunnen leggen. Nu dat blijkbaar niet kan is dat de taak van Jorritsma om openheid van zaken te geven. Ik verwacht een reactie van haar!!!!
Truus
Het zijn wel enorme bedragen.Instituten die de gemeenten moeten ondersteunen bij hun taken en die voor BZK en Financiën voor toezicht zorgen. KING, A+O-fonds en waarderingskamer. Kost toezicht zoveel geld en zijn gemeenten niet in staat om meer zelf te doen. Als gemeente zelf meer verantwoordelijkheid kunnen nemen, kunnen deze kosten wellicht lager.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het gaat hier om de rijksbijdrage in de kosten van instandhouding van de VNG, dat een adviesfunctie heeft richting gemeenten. Via subsidies dragen ge-meenten ook zelf bij aan die functie. Deze adviesfunctie is voor gemeenten welhaast onmisbaar, zij het dat die m.i. veel beter kan worden ingevuld door op een (nog) betere manier gebruik te maken van de mogelijkheden die internet biedt (besparing arbeidskosten). Daarnaast kunnen de nu bestaande secondaire adviesorganen beter en efficiënter functioneren via bestuurscommissies, die rechtstreeks onder het VNG-bestuur vallen (is goedkoper, directer en beter beinvloedbaar door het bestuur zelf). Besturen is wat anders dan alleen maar op de winkel passen.
henk
Dit is het moment om orde oo zaken te stellen. De vng heeft geen enkele toegevoegde waarde. Elk dubbeltje gemeenschapsgeld dat door de vng wordt uitgegeven is gestolen van de burgers. Opheffen die elitaire club met de vriendjes van king.
Peter
Schande
Frank / verantwoordelijke
Daar waar het duale bestuurderssysteem de macht van B&W moest overhevelen naar de gemeenteraad, heeft de bestuurderselite een andere manier gevonden om zichzelf, maar vooral ook 'bevriende' bedrijven en organisaties blijvend te spekken met belastinggelden. Allerlei instanties en projecten bedacht om het geld rond te blijven pompen in hun eigen 'systeem'. Het systeem van bestuurders dat een legale manier heeft gevonden, waarin graaien en snaaien verheven is tot een doel. En let wel keurig netjes, democratisch gedekt. Tel daarbij op dat deze bestuurderselite bestaat uit uitsluitend leden van de drie grote partijen. Die vervolgens minder dan 2% van de Nederlanders telt.. dan is de conclusie gerechtvaardigd dat wij allen het slachtoffer zijn van de dictatuur van de bureaucratie. Hiep hiep hoera voor Nederland, een land waarin het motto; 'niet wat je kent, maar wie je kent'.. tot een hoger doel is verheven.
Tom ten Hoedt
Geen duidelijk overzicht van wat er met het geld gebeurd is? Misschien een aanzienlijk bedrag voor het organiseren van een extreem duur VNG-jubileumcongres op 5 en 6 juni van dit jaar? Barry Hay kan er nog om lachen op Curacao.
Advertentie