/ Blog

Nederland 2.0: op naar de gezonde en veerkrachtige stad!

Nederland 2.0: op naar de gezonde en veerkrachtige stad!

25 juni 2020

Langzaam maar zeker gaat Nederland van het slot. We mogen meer en gesloten sectoren openen. Tegelijkertijd maken mensen zich zorgen over de gevolgen voor de openbare ruimte en de drukte die dit veroorzaakt. Zijn onze steden toegerust op de anderhalve meter en het ‘nieuwe normaal’?

Afbeelding

 

De uitdaging ligt in het beschikbaar maken, flexibel benutten en optimaal inrichten van de openbare ruimte in de stad. Met als stip op de horizon: een ‘nieuw normaal’ dat iedereen als natuurlijk ervaart, met leefbare en attractieve uitstraling die gezond gedrag stimuleert zonder overvolle gebieden.

 

Dat vraagt toekomstgericht denken. Als vanzelfsprekend is er nu aandacht voor de ruimte en benodigde afstand voor de gezondheid van mensen. Maar COVID-19 maakt dat we grondig moeten nadenken over de toekomst van onze stad. Hoe gebruiken we de openbare ruimte? Iedereen denkt dat we meer thuiswerken, dat betekent ook minder en anders reizen? Minder gebruik van kantoren? Een andere blik op onze leefomgeving? 


Herbezinning

Het vraagt om herbezinning. Maatregelen op korte termijn die de visie op lange termijn ondersteunen. Thuiswerkende mensen stellen hogere eisen aan hun eigen directe woon- en leefomgeving. In de afgelopen periode zag ik dat thuiswerkers in hun eigen omgeving meer bewegen, met pieken rond lunch en avond. Dat vraagt meer aangename en gezonde (groene) leefomgeving, met meer ruimte voor wandelen en fietsen.

 

Deze extra ruimte hebben we ook nodig bij het openstellen van de gesloten sectoren, zoals restaurants en cafés. Sommige steden benutten al parken voor extra terrassen. Parken gebruiken we ook voor beweegactiviteiten. Daar ontstaan dus knelpunten. Niet alleen op capaciteit, maar ook op leefbaarheid. En dat laatste is belangrijk voor je mentale gezondheid. Kortom een veerkrachtige stad vraagt om visie op de ontwikkeling, het benutten van ruimte en een goed ontwerp hiervan voor de toekomst.


Hoe doe je dat?

Begin met in grote lijnen te bepalen hoe jouw stad in de toekomst eruit ziet. Is dat een spitsloze stad, is er vooral ruimte voor fietsers en voetgangers of beperkt zich dat tot de binnenstad? Vervolgens kijk je naar alle beschikbare ruimte, ook de nu minder toegankelijke plekken als sportvoorzieningen (golfbanen, voetbalvelden) en dierentuinen. Stel bijvoorbeeld sportvoorzieningen op gezette tijden open voor wandelingen. Denk óók aan vernieuwende verdienmodellen bijvoorbeeld lunch- of avondabonnementen. En gebruik de openbare ruimte multifunctioneel, verander de activiteit gedurende de dag. Op deze manier vergroot je de capaciteit en de gebruiksmogelijkheid. Met een goed ontwerp maak je multifunctioneel gebruik mogelijk, met goede oplossingen in ruimte en kwaliteit.

 

Hiermee maak je de stad veerkrachtig en gezond, niet alleen in de anderhalve meter samenleving maar ook voor de toekomst! We doen het samen en dan ook goed. 

 

anderhalve meter samenleving from Arcadis Nederland on Vimeo.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.