bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Sustainable Development Goals in de praktijk

Sustainable Development Goals in de praktijk. Vier praktische tips.

24 april 2018
KplusV.jpg

Vier praktische tips.

Steeds meer gemeenten grijpen de Sustainable Development Goals (SDG’s) aan om hun duurzaamheidvisie concreet te maken. Zo blijkt onder meer uit het Stadswerk congres ‘Werken met Sustainable Development Goals’ van 29 maart 2018. Tijdens deze bijeenkomst slaagden de verschillende sprekers er in de gemeentelijke neuzen opnieuw dezelfde kant op te krijgen. Tegelijkertijd blijkt het vertalen van deze zeventien doelen naar de praktijk voor velen vaak nog een lastige opgave. KplusV geeft vier tips om werk te maken van SDG’s.

  • Kleine stappen naar een groot doel

    Stem je ambities af op het bestaande draagvlak en neem van daaruit behapbare stappen. Zo heeft de gemeente Rheden, als Global Goal gemeente, haar teams ingericht op basis van de Sustainable Development Goals: geen afdeling Openbare Ruimte of Sociale Zaken, maar een indeling op bepaalde SDG’s. Ondanks dat dit voor Rheden goed lijkt te werken, hoeft dit niet voor iedere gemeente of organisatie de juiste aanpak te zijn. Het is verleidelijk, maar niet altijd verstandig, om met het omarmen van de SDG’s direct de hele organisatie om te gooien. Dergelijke veranderingen vragen namelijk om voldoende draagvlak, waarin medewerkers de achterliggende bedoeling van de structuurwijziging begrijpen en voelen. Dit is niet voor iedere organisatie vanzelfsprekend. KplusV kan jouw organisatie helpen bij het ontwikkelen van draagvlak en de vertaling van SDG-ambities naar een model voor strategieontwikkeling, organisatiestructurering en innovatieve samenwerking. Door de SDG’s te  koppelen aan organisatieontwikkeling, maken wij uw organisatie nog betekenisvoller én klaar voor een duurzame toekomst.

  • Meten is weten

    Ontwikkel SDG-indicatoren, afgestemd op de structuur en ambitie van je organisatie. Hoewel veel organisaties reeds bezig zijn met SDG’s, lukt het lang niet altijd om dit concreet te maken. Voor het meten van de SDG-voortgang  bestaan inmiddels verschillende methoden. Zo hebben de Verenigde Naties een indicatoren database gemaakt en heeft het CBS recent een tweede SDG-jaarrapportage gepubliceerd. Beide metingen zijn echter vooral toegespitst op het nationale niveau, terwijl de verantwoordelijkheid en mogelijkheid voor het bewerkstelligen van SDG’s voor een groot deel juist bij lokale overheidsorganisaties ligt. Gemeentelijke SDG-indicatoren worden ontwikkeld door VNG en Telos, maar een algemene tool voor gemeenten is op het moment nog niet beschikbaar. Deze ontwikkelingen kunnen aanleiding vormen om zelf aan de slag te gaan met het ontwikkelen van indicatoren. Dit is een leerzaam proces waarin de structuur en ambities van je organisatie eens in een ander daglicht bekeken worden. De adviseurs van KplusV hebben hier ervaring mee en helpen je hier graag bij.

  • Ga voor volledige duurzaamheid mét focus

    Kies als organisatie niet per project één of twee SDGs, maar zie de Sustainable Development Goals in een breder geheel. Het doel van de SDGs is een duurzame aarde in 2030 en die bereiken we alleen als we werken aan álle aspecten van duurzaamheid. Anderzijds kunnen zeventien doelen natuurlijk niet allemaal in gelijke mate terugkomen in één project. Breng daarom focus aan door minimaal drie Sustainable Development Goals te kiezen: één Prosperity SDG, één People SDG en één Planet SDG, (zie Figuur 1), zoals de Verenigde Naties het ook bedoeld hebben.

  • Duurzaam inkopen

    De rol van inkoop op de weg naar meer duurzaamheid is groot. Want juist in het inkopen van diensten en goederen liggen veel mogelijkheden om SDG-ambities te tonen en ondernemers een duurzame kleur te laten bekennen. Maar hoe richten we het proces en de organisatie zo in dat duurzaam inkopen vanzelfsprekend wordt? Eerder gaven wij al tips over het toepassen van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Een beleid dat goed aansluit bij het verwezenlijken van SDGs. In traditionele aanbestedingstrajecten is het soms lastig om alle gewenste innovatie en ambitie te vatten in strikte criteria en eisen. Daarom kan een innovatieve inkoopmethode zoals Rapid Circular Contracting ook soelaas bieden in het uitvragen van verschillende SDG-ambities.

Afbeelding 

Figuur 1: De SDG’s ingedeeld naar People, Planet en Prospertiy. SDGs 16 (Peace) en 17 (Partnership) dienen inherent te zijn aan ieder project en elke organisatie.


Wil je ook écht werk maken van lokale sustainability, maar loop je aan tegen de praktische uitvoering? Ga eens vrijblijvend in gesprek met ErickRolandDouweRoos of Sanne. Zij maken de route naar implementatie van de Sustainable Development Goals graag concreet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.