sociaal / Partnerbijdrage

Mag de ouder zowel hulpverlener als pgb-beheerder zijn in de Jeugdwet?

Mag de ouder zowel hulpverlener als pgb-beheerder zijn in de Jeugdwet?

Opinie-Jeugd-300x180.png

Regelmatig wordt een persoonsgebonden budget (pgb) verstrekt waarbij een ouder het beheer (namens het kind) op zich neemt. Deze ouder verleent vervolgens zelf de hulp aan het kind op basis van dat pgb. In dat geval is de ouder zowel de beheerder als de hulpverlener en heeft hiermee feitelijk een dubbelrol. De vraag is of dit mag als we kijken naar een recente uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep (CRvB) in het kader van de Wmo 2015.

In deze opinie staat mr. Saskia Vogels stil bij wat de impact is van deze uitspraak. Lees hier haar opinie waarin de volgende onderwerpen aan bod komen: 

  • Uitspraak CRvB
  • Mag je als ouder een dubbelrol hebben?
  • Wat als moeder het pgb beheert en vader de hulp biedt?
  • Conclusie

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pol
Als een gevestigde zorgverlener deze twee taken niet gelijktijdig op zich mag nemen, lijkt me dat deze regel ook voor ouders geldt. Geef het PGB-beheer aan een externe partij en voila.
sivert dieters / belangstellende
Beheert moet zijn beheerd in desbetreffend artikel:gratis advies en mijn vraag is of d participatiesamenleving deze bedilzucht van overheidswege duldt??
Leva
Dit is een voorbeeld van doorgeschoten controle en m.i. gericht op nog meer drempels opwerpen voor het PGB. Inmiddels is de controle op het PGB en de zorgverleners zo aangescherpt dat ouders/naasten gemakkelijk een uitzondering kunnen zijn op deze regel. Ouders kunnen net zo goed en wellicht zelfs beter gecontroleerd worden dan een niet-zorgverlener die het PGB beheert. Want welke eisen worden daaraan dan gesteld? De kans dat dit schimmig uitpakt is groot. Ik denk dat iedereen die de bovengenoemde regel t.a.v. ouders voorstaat werkelijk geen idee heeft wat een PGB is en hoe uitgaven van het PGB verlopen. De administratie van een PGB is daarnaast heel kleinschalig en daardoor vrij transparant. Het is vrij eenvoudig om ouders daarop te controleren indien dat nog nodig is. Tenzij men vindt dat ouders/naasten nooit de zorg voor hun kind /naaste betaald mogen verrichten. Veel zorg, en die is vaak complexer en intensiever dan buitenstaanders denken, kan beter en zelfs goedkoper door ouders of naasten gedaan worden. Het uurtarief voor ouders/naasten ligt aanmerkelijk lager dan de zorg van een professional die bovendien alleen op beperkte uren beschikbaar is. Het zijn ouders/naasten die vaak 24/7 die zorg moeten opvangen. Velen hebben daarvoor een goedbetaalde baan, carrière, studie moeten opgeven Volgens mij worden er voor deze discussie steeds oneerlijke. argumenten aangedragen en ligt er eerder een ander en sterk verouderd ethos aan ten grondslag voor het afwijzen van betaalde zorg door ouders/naaste aan hun dierbare.
Leva
Aanvullend nog dit. In feite wordt het beheer, de administratie al door derde partijen gedaan. De administratie en beheer is in handen van de SVB. Gemeente, zorgverzekeraar, zorgkantoren stellen de indicatie en kijken ook zorginhoudelijk mee, zeker de gemeente doet dit. Zij controleren ook of er goede zorg wordt ingekocht, zorgverleners moeten een VOG aan hun kunnen overleggen. Hoeveel controle wil men nog meer?
H. Wiersma / gepens.
Ouders die een PGB in eigen beheer hebben kan feitelijk niet. De praktijk leert dat het te fraudegevoelig is. De goeden moeten onder de kwaden lijden. Het komt hard over, maar het kan gewoonweg niet anders.
Elisabeth Nymus / schrijfster jeugdroman"Seksueel Misbruik" en volwassenroman "Vrouw van"
Ik heb nu zo'n twintig jaar ervaring met PGB houderschap en m.n. ook voor de kinderen. Een van de regels die ik altijd heb toegepast is dat alles wat ik NIET ZELF kon doen, dit door PGB begeleiders heb laten uitvoeren. Het beheer over deze PGB's heb ik wel zelf uitgevoerd.

Het is héél wel mogelijk om met een PGB WMO de ouder(s) het beheer over de PGB's te laten uitvoeren, maar ZONDER dat ze zelf PGB begeleiders zijn. Overigens geldt dit ook voor PGB WLZ. Alle PGB begeleiders moeten goedgekeurd zijn door de gemeente( WMO) / zorgkantoor (WLZ) alvorens de SVB de betalingen uit mogen voeren. Daarnaast moet de PGB houder een contract met een PGB begeleider hebben en die moet ook goedgekeurd worden door diezelfde gemeente( WMO) / zorgkantoor (WLZ) . Ook de SVB heeft hierin een taak te vervullen en dat is o.a. controle, maar ook informatieverstrekking.
Marian / Ouder van gehandicapt kind
Ik vind het wantrouwen te groot naar ouders die middels een PGB hun kind willen verzorgen en ook het budget beheren. Je hebt ook een overeenkomst waar je je aan mort houden, je moet ook verantwoording afleggen en bovenal voor je kind zorgen! Er zijn in het verleden en misschien nu ook nog wel bureau’s die de budgetten ook niet goed hebben beheerd. Als een ouder zelf de zorg wil doen vind ik een hele goede keuze! En dat moet zo blijven!