Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdamse bijstandsgerechtigde met deeltijdbaan krijgt buffer

Met deze maatregel wil de gemeente Rotterdam onzekerheid wegnemen.

14 februari 2024
TNO

Rotterdammers in de bijstand die (meer) parttime willen werken krijgen een financiële buffer. Dit voorjaar wil de gemeente Rotterdam met een beperkt aantal deelnemers een pilot starten. Wethouder Tim Versnel (Werk en Inkomen, VVD) hoopt hiermee de economische zelfstandigheid en zelfontplooiing van inwoners met een bijstandsuitkering te vergroten.

Programmamanager Rivierzone

Gemeente Vlaardingen
Programmamanager Rivierzone

Ervaren Planmaker Omgevingsplan Software

JS Consultancy
Ervaren Planmaker Omgevingsplan Software

Mensen in de bijstand die deeltijd werken hebben vaak wisselende inkomsten. Dat komt omdat de bijverdiensten vaak achteraf worden gecorrigeerd. Bijstandontvangers die in een maand wat meer verdienen moeten wat opzij leggen om de volgende maand evenveel over te houden. Deze schommelingen ‘creëren financiële onzekerheid en kunnen de kans op problemen vergroten met bijvoorbeeld de betaling van vaste lasten’, schrijft Versnel in zijn brief aan de gemeenteraad.

Opvangen

Met een buffer wil de gemeente deze onzekerheid grotendeels wegnemen. ‘De buffer is een soort rekening waar maandelijks de inkomsten uit parttime werk en bijstand op worden gestort’, legt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam uit. Die vangt in feite de schommelingen op.

Grip

De gemeente wil gebruikmaken van een derdenrekening. ‘Op de derdenrekening, oftewel de bufferrekening, worden de parttime inkomsten en de aanvullende bijstand gestort. Zo hebben wij grip op de hoogte van het ontvangen inkomen en bieden wij inkomenszekerheid’, stelt de gemeentewoordvoerder.

Experiment

Rotterdam is zeker niet de eerste stad die op dit terrein experimenteert. Andere gemeenten gaan zelfs een stap verder en hanteren een beloning voor deeltijdwerk in de bijstand. In Groningen ontvangen inwoners die parttime werken naast hun uitkering eenmalig een premie van 15 procent van het netto jaarloon. De gemeente heeft daarvoor 700 duizend euro beschikbaar gesteld.

Wisselende resultaten

Die premie voor deeltijdwerk in de bijstand levert overigens niet overal de beoogde resultaten op. De gemeenten Amsterdam, Wageningen, Doetinchem en Aalten zijn enthousiast over de aanpak, maar in Den Bosch en Tilburg vielen de resultaten tegen. Ook een landelijk experiment waaraan verschillende gemeenten meededen leverde geen eenduidig beeld op. Volgens de Wageningse wethouder Maud Hulshof (Participatie, D66) hangt het succes van de regeling sterk af van de uitvoering. Bijstandsgerechtigden moeten naast de financiële prikkel ook betere begeleiding naar werk krijgen, stelt zij. ‘Alleen geld geven is niet genoeg’, aldus Hulshof.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie