Samen slimmer!
Er staat een olifant in de kamer… en die is daar niet gekomen doordat onze wereld digitaliseert of onze steden slimmer worden. Die is daar gekomen doordat onze wereld zich op een kantelmoment bevindt. De energietransitie. De nieuwe economie. De veranderende rol van de overheid en de burgers.
Het is niet meer u vraagt, wij draaien. De burger is kritischer, veeleisender en ondernemender dan ooit. Hij weet álles van de wereld om zich heen, up-to-date en realtime, omdat hij zijn smartphone bij de hand heeft. En hij verwacht een publieke omgeving die dat faciliteert. Dan gaat het niet alleen om het juiste netwerk en een goede verbinding. Maar vooral met mogelijkheden om informatie op te vragen, te delen en toe te voegen. Met toepassingen die daar slim en adequaat op inspelen.
Een lantaarnpaal geeft licht, maar vormt anno 2016 ook hét middel om veel soorten informatie mee te verzamelen. Over het riool bijvoorbeeld. De luchtkwaliteit. Het aantal bezoekers. De temperatuur. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar met het verzamelen van gegevens alleen ben je er niet. Het komt erop aan dat je weet hoe je de informatie zinvol interpreteert, weet te verbinden met andere informatie én toepasbaar maakt.
Dat heb je niet zomaar bedacht. En dat hoeft ook niet! Er zijn genoeg voorbeelden – lees bijvoorbeeld de cases van Roosendaal en Dordrecht in deze uitgave.
Wat betekent dat voor onze organisaties? Een heleboel. Wij hebben het proberen te vatten in de term ontschotten. Het gaat om samenwerken, zoeken naar uitwisseling, slimme cross-overs maken. Het is niet de smart city die als een olifant door de bekende structuren in de porseleinkast stapt, het zijn de wensen, mogelijkheden en kansen voor onze volgende generaties. En daar draagt Ziut graag een steentje aan bij.
Wij wensen u veel leesplezier met het Smart City Magazine en kijken uit naar het uitwisselen van ideeën en het ontwikkelen van meer kennis. Niet voor u, maar samen met u. Kijk op www.ziut.nl/smartcity en geef ons die reactie,
heel graag!
Irene Bruines
Commercieel manager en
fijnstofspecialist bij Ziut
Inhoudsopgave
ONTSCHOTTING
‘Krimpende budgetten maken ons creatief ’
Gemeentelijke organisaties moeten ontschotten, hoor je vaak. De smart city helpt daarbij. Ervaringen uit de gemeenten Roosendaal en Dordrecht.
CONNECTIVITEIT
Connectiviteit in een smart city: welk netwerk kies je?
Nu de eerste pilots succesvol zijn afgerond, weten we het zeker: het is slechts een kwestie van tijd voordat alle objecten in de openbare ruimte slim zijn.
PRIVACY
‘Wees niet te angstig, maar denk wel goed na’
Bij de ontwikkeling van de smart city draait het om het interpreteren van gegevens. Bart Schermer van privacy-specialist Considerati legt uit hoe het zit met de privacy.
IN DE PRAKTIJK
Dit is mogelijk in de smart city
Steden moeten steeds slimmer worden. Maar waar hebben we het precies over? Wat heeft uw stad eraan? En wat levert het op?
VERBINDEN
‘Wat minder ZOAB, wat meer digitale infrastructuur’
Zonder digitaal netwerk geen smart city. Maar om écht slim te zijn, moeten data, mensen, apparaten én processen met elkaar worden verbonden.
DATA & INTERPRETATIE
Van big naar small
Hoe zorg je dat je uit het enorme aanbod aan data de juiste informatie haalt? Dat is een kwestie van samenwerking.
En verder
Korte berichten
Column Marc Stroom
Column Rob de Wildt
Column Hans Nouwens
Smart mobility: De stad past zich aan
Smart City: The Next Generation
Gemeenten werken met FIWARE
Raad van de Raad