Alle whitepapers

Opgave stedelijke vernieuwing en woningbouw

De inzet voor stads- en dorpsvernieuwing en later stedelijke vernieuwing heeft in de afgelopen decennia de kwaliteit van het wonen en leven in steden en dorpen aantoonbaar verbeterd. Stedelijke vernieuwing staat echter voor nieuwe uitdagingen nu de financiële middelen van betrokken partijen onder druk staan. Om een beeld te geven van de opgave heeft ABF Research BV in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en met betrokkenheid van VNG, vertegenwoordigers van de steden en IPO een behoefteraming stedelijke vernieuwing en woningbouw opgesteld.

 

Daarbij is gekozen voor twee hoofdvarianten: een ‘klassieke’ basisraming. Dat wil zeggen vergelijkbaar met eerdere behoefteramingen maar aangepast aan de veranderende omstandigheden. Daarnaast is er een raming uitgewerkt die aansluit bij de ontwikkelingen zoals geschetst in het essay ‘stedelijke vernieuwing op uitnodiging’ en de voortgangsrapportage stedelijke vernieuwing van BZK. Dat is de zelfherstel raming genoemd. De ramingen zijn gericht op de nieuwbouw of herstructurering van woningbouw en erbij behorende openbare ruimte en voorzieningen. Overige herstructurering van bijvoorbeeld (niet-) commercieel vastgoed en aanpak van enkel openbare ruimte zitten er niet in.

 

De vraag naar woningen, mismatch op de woningmarkt en de woningprijzen liggen in ons land regionaal erg verschillend. In het rapport zijn diverse uitkomsten daarom regionaal uitgesplitst of vertaald naar verschillende gemeentegroepen.

Inhoudsopgave

Samenvatting

 

1 Inleiding 2 Uitdagingen op de woningmarkt

 

2.1 Lange termijn trends

2.2 De woningmarkt anno 2012

2.3 De opgave in cijfers

2.4 Naar een basisraming voor de investeringsopgave

 

3 Basisraming

3.1 Beschrijving methodiek

3.2 Basisraming: bouwprogramma

3.3 Basisraming: grondexploitatie

 

4 Zelfherstel raming

4.1 Zelfherstel raming: sterke wijken

4.2 Renoveren in plaats van herstructureren

4.3 Waardevolle wijken en Waardecreatie

4.4 Resumé

 

Bijlage 1: Uitgangspunten toekomstverkenning

Bijlage 2: Methodiek

Bijlage 3: Kengetallen 2010

Kengetallen Herstructurering

Kengetallen Uitleg

Bijlage 4: Recente ontwikkelingen woningbouw

Bijlage 5: Grondexploitatie bij negatieve prijsontwikkeling na 2015

Bijlage 6: Buurtindeling naar combinatie van woonmilieu en bouwperiode

Whitepaper aanvragen

Aanhef