Ondermijning is een hot topic in Nederland, zowel bij de nationale als lokale overheid. Er wordt ingezet op bewustwording met campagnes en er wordt zelfstandig beleid opgesteld. Daarnaast wordt er steeds meer samengewerkt tussen bijvoorbeeld de wetenschap,gemeenten, politie, Regionale Informatie en Expertise Centra, Justitie en de Belastingdienst. Ook is er veel aandacht voor ondermijning vanuit de media. Ondermijning is in feite het nadelige gevolg van georganiseerde criminaliteit, waarbij er sprake is van de aantasting van onze democratische rechtsstaat. Kenmerken van ondermijning zijn: vermenging van de onderwereld met de bovenwereld; veel (onderling) geweld, intimidatie en bedreiging; grote hoeveelheid crimineel vermogen in omloop; corruptie en infiltratie en fluïde netwerken.
De aanpak van deze vorm van criminaliteit is niet enkel een taak is van politie en justitie. Een gezamenlijke aanpak met gemeenten is nodig. Sinds de jaren ’90 is daarom op nationaal niveau gewerkt aan wetgeving en beleid rondom de aanpak van georganiseerde criminaliteit, op basis waarvan lokale interventiestrategieën konden worden ontwikkeld. Vanaf 2007 is het balletje écht gaan rollen: het programma Versterking aanpak georganiseerde misdaad werd opgetuigd, de ambities van het versterkingsprogramma voor de bestuurlijke aanpak werden uitgewerkt en regionale informatie- en expertisecentra (RIEC) werden opgezet.
In de whitepaper bespreken we hoe je met behulp van data meer inzicht kan krijgen in ondermijning binnen de gemeente. Wat houdt een datagedreven aanpak in? Wat levert dit de gemeente (mogelijk) op? En hoe pak je datagedreven werken als gemeente aan?