Alhoewel we blij zijn met een afgezwakte slotverklaring in Glasgow, is halverwege dit jaar het punt gepasseerd dat we meer grondstoffen verbruikten dan dat de aarde voor een heel jaar beschikbaar heeft. Na een tijdelijke coronadip heeft de CO2-uitstoot inmiddels weer de stijgende lijn ingezet.
Je kunt hier somber van worden en cynisch naar beleidsmakers wijzen, maar het is ook interessant om te kijken naar wat er in de onderstroom beweegt. En ons te realiseren dat politiek vaak een afspiegeling is van wat er in de maatschappij al gaande is. Activistische aandeelhouders dwingen oliemaatschappijen meer vaart te maken met de klimaatagenda en de eerste grote pensioenmaatschappijen trekken hun aandelen terug uit bedrijven die op grote schaal blijven investeren in de koolstofeconomie.
Als dat nog niet voldoende signaal is, worden we wel geconfronteerd met een principiële jonge generatie die in een krappe arbeidsmarkt bewust kiest voor werkgevers die aantoonbaar maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel omzetten in tastbare bewijzen. Oftewel, werkgevers die nu al voorsorteren op een circulaire, CO2-vrije wereld.
In deze editie laten we vele mooie voorbeelden zien, waaronder de Aeres Hogeschool in Almere. Het goede nieuws is dat het nadenken over de maximaal haalbare circulaire ambitie voor het gebouw door alle projectbetrokkenen als een inspirerend en een onvergetelijk proces werd ervaren.
De nieuwe maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat niet alleen over duurzame technieken, maar ook over ons mensbeeld. Wij accepteren niet meer dat ouderen uiteindelijk hun waardigheid inleveren in het belang van een onpersoonlijk systemisch verzorgingshuis.
Samen met zorgorganisatie QuaRijn zijn we erin geslaagd in Doorn een zorgvilla te ontwikkelen waar de bewoners een grote persoonlijke vrijheid ervaren.
Ten slotte laat Mireille Uhlenbusch zien dat de nieuwe sociale werkplaats geen rommelige gedateerde hal meer is, maar een ontwikkelomgeving voor mensen, gecombineerd met een flexibel en lean productieproces.
Kortom, laat u inspireren door de vele mooie voorbeelden waarbij wij voorsorteren op een omgeving waarin de thema's circulariteit en mensgericht centraal staan.
Ewoud van der Sluis, Directievoorzitter HEVO
Inhoudsopgave
- Visie
Pionier Wil Bekkering zette op de Aeres Hogeschool nieuwe toekomstgerichte opleidingen op en liet daarbij een passend gebouw ontwikkelen. - Feiten en cijfers
Hybride werken ís de toekomst! De verschillende feiten en cijfers op een rij. - Uitdaging
Eén verdieping van Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost is een jaar geleden als pilot voor activiteitgerelateerd werken ingericht. Hoe pakt die inrichting in de praktijk uit? - Eerste Graads
Werken aan een duurzame toekomst voor mens en gebouw bij sociale werk- en ontwikkelbedrijven. - Uniek
De ontwikkeling en exploitatie van MFA's is vaak een worsteling. Met behulp van een goede 'businesscase' vooraf zijn teleurstellingen in de toekomst te voorkomen. - Duurzaam
Klimaatadaptief bouwen: risico's beheersen, kansen benutten. - Mijn plek
Het oude Zonnehuis van Stichting QuaRijn is een heerlijke plek geworden met appartementen met veel privacy. - De cirkel rond
Hoe versnellen we de bouw van woonzorgwoningen? - Uitdaging
Een campus inrichten is een kwestie van een lange adem. De studentenhuisvesting van de Hotel Management School Maastricht en de herinrichting van het omliggende park werden dit jaar afgerond. - Hybride werken
HEVO's kantoor na corona, voor ieder zintuig een verbetering. - Horizon
Korte berichten, nieuwe opdrachten en meer. - Vanuit het nulpunt
De leasebak is uit. Werksfeer, fijne collega's, een goede werkplek, sponsorship, excellente koffie, gezonde lunch en purpose zijn in.