De introductie van het begrip 'innovatie biotoop' in onze vorige whitepapers riep bij de lezers ervan verschillende reacties op. Eén veel gehoorde was: 'Is dat nou echt nodig zo'n nieuwe term?' Een begrijpelijke reactie, want er zijn natuurlijk al veel (onduidelijke) begrippen in omloop.
Toch is ons antwoord op die vraag 'ja'. Niet omdat we zo graag een 'eigen' term wilden, maar om meer inhoud aan het begrip 'ecosysteem' te geven. Wij geloven in ecosystemen, maar zien in de praktijk geregeld dat initiatieven het 'label' onterecht krijgen. Dat wat men een ecosysteem noemt, is onze ogen vaak een biotoop.
De logica achter het introduceren van de biotoop is dat die ons in staat stelt om modulair naar een innovatie ecosysteem te kijken. De biotopen vormen samen het ecosysteem. Als we met die bril op naar bestaande ecosystemen kijken, zijn 'ontbrekende' (zgn. witte vlekken) en 'overlappende' (doublures) biotopen snel geïdentificeerd en is daarmee de richting voor een verbeteringsplan voor het ecosysteem snel bepaald.
Benieuwd naar hoe u uw innovatie-ecosysteem snel en adequaat in kaart brengt? En met welke stappen u vanuit een geconstateerde 'witte vlek' de synergie in uw ecosysteem optimaliseert - en daarmee inventies versneld innovaties laat worden?
U leest het in deze whitepaper 'Grip op innovatie-ecosystemen!'
Inhoudsopgave
Woord vooraf
1. Habitat, biotoop en ecosysteem in vogelvlucht
2. Uw innovatie-ecosysteem in beeld
3. De succesfactoren voor de biotoop onder de loep
4. De regie over de groei van uw ecosysteem
Slot
Auteurs en contactgegevens