In een kamerbrief van onder andere het ministerie van Koninkrijksrelaties en Digitalisering werd de Tweede Kamer begin 2024 geïnformeerd over de kansen en mogelijkheden van generatieve AI. De brede inzetbaarheid creëert kansen voor burgers, bedrijven, de overheid en samenleving. Tegelijkertijd werd de Kamer ook gewaarschuwd voor de risico’s, omdat publieke waarden en grondrechten zoals transparantie, privacy, autonomie en non-discriminatie in gevaar kunnen komen door onverantwoorde ontwikkeling of misbruik van generatieve AI.
Een interessant dilemma dus; hoe kan je als maatschappelijke organisatie een veelbelovende en productieve tool zodanig inzetten dat je kan voldoen aan de geldende privacy en auteurswetgeving? We kunnen er niet omheen dat generatieve AI meer en meer onderdeel zal worden van onze toekomst. Verantwoord gebruik van ChatGPT met duidelijke randvoorwaarden biedt kansen. Laat generatieve AI niet tegen je werken, werk er juist mee samen. Maar hoe doe je dat? Hoe zet je ChatGPT verantwoord en nuttig in?
In de whitepaper leggen we je uit hoe ChatGPT werkt, wat de potentie is van deze vorm van AI, en wat het vraagt van de mens en maatschappelijke
organisaties om samen te werken met deze nieuwe technologie.