Alle whitepapers

De economische agenda 2013 - 2015

Voor u ligt een agenda voor de komende drie jaar met heldere afspraken om ons economisch, onderwijs- en arbeidsmarktbeleid waar te maken. Het zijn afspraken die Zeeland verder ontwikkelen. Met oog voor toekomstige generaties, inspelend op onze unieke ligging en het bijzondere karakter van de regio. Samenwerken en elkaar aanvullen zijn sleutelbegrippen in een periode waarin organisaties terug worden geworpen op hun kerntaken. We kijken over onze muren en grenzen, naar onze partners binnen en buiten de provincie. Dat deden we al en daarmee zijn we bij het opstellen van deze Economische Agenda verdergegaan.

Het veld in
Om een goed beeld te krijgen van onze huidige economische positie hebben we een sterkte-zwakteanalyse gemaakt. Als basis is een ‘foto’ genomen, waarop in detail is ingezoomd op thema’s als werkgelegenheid en groei van verschillende economische sectoren1. Ook de resultaten van het Provinciaal Sociaal Economisch Beleidsplan 2009-2012 zijn meegenomen. Omdat de economische omstandigheden continu in beweging zijn, is de analyse gecompleteerd met een beschrijving van de te verwachten veranderingen in onze economie. Met onze analyse zijn we naar buiten gegaan. Tijdens verschillende sessies hebben betrokken organisaties, zoals bedrijven, kennisinstituten en koepelorganisaties hun mening en visie met ons gedeeld. Ze gaven aan wat zij belangrijke sectoren vinden, welke thema’s voor hen prioriteit hebben en hoe ze blijvend een bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering van het gezamenlijke beleid.

Conclusies: de focus moet liggen op havens en industrie (met biobased economy, logistiek en maintenance), op vrijetijdseconomie en zorg en op agro en food. Deze sectoren hebben uitstekende mogelijkheden zich duurzaam te vernieuwen2. De terugkerende thema’s zijn innovatie, onderwijs, arbeidsmarkt, ondernemerschap, fysieke ruimte, promotie en acquisitie. Samenwerking, tussen overheden, ondernemers én onderwijs, is een voorwaarde voor duurzame economische groei in Zeeland.

Praktisch
Met deze gegevens is de Economische Agenda 2013-2015 opgesteld. Het is een document dat richting geeft aan ontwikkelingen, dynamisch is, makkelijk kan inspelen op alle veranderingen. Een agenda die bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, een goed vestigingsklimaat en die aansluit op de vraag en behoeften van ondernemers en bewoners zonder de kansen van toekomstige generaties te begrenzen. Ons beleid richt zich op Zeeland, maar staat niet los van doelstellingen van nationale en Europese overheden. Zo sluiten we aan op de topsectoren van het ministerie van EL&I en de Europese doelstellingen uit de EU2020-agenda.

De Economische Agenda is opgebouwd uit een beleidsmatig deel en een praktische invulling. In het volgende hoofdstuk beschrijven wij onze missie, rol en hoe wij ons economisch beleid invullen volgens de provinciale ontwikkelingsvisie LAND IN ZEE! We doen dat aan de hand van een beleidspiramide. We starten met het leggen van een sterk fundament in de vorm van een uitstekend vestigingsklimaat. Daarop bouwen we samen met de bedrijven aan o.a. ondernemerschap, innovatie en ontwikkeling. Hoe we dat gaan doen, leest u in hoofdstuk 4.

Onze speerpuntsectoren die in hoofdstuk 5 worden beschreven, vormen de top van ons beleid. Het zwaartepunt ligt bij onze businesscases, de praktische realisatie van ons beleid. Hierin werken overheden en private partijen uit onze speerpuntsectoren aan projecten die de gezamenlijke excellente ambities omzetten in concrete uitwerkingen. Met elke sector hebben we een aantal van deze businesscases benoemd. De komende periode zullen deze verder worden uitgewerkt en voegen we nieuwe aan de lijst toe.

De Economische Agenda is ambitieus, dynamisch en nodigt iedereen uit om mee te denken en te pionieren in ons bloeiende en boeiende LAND IN ZEE!


Inhoudsopgave

1. Voorwoord
2. Inleiding
3. Zeeland: land in zee!
4. Excellent vestigingsklimaat
5. Topsectoren van ons land in zee
6. Businesscases
7. Financiering en verantwoording
8. De agenda in het kort

Bijlagenboek Economische agenda 2013-2015

Whitepaper aanvragen

Aanhef