Budget Sportakkoord mag ook naar inclusieve speeltuin
De meeste speeltuinen in Nederland zijn nog altijd ongeschikt voor kinderen met een beperking.
Gemeenten mogen het budget van het Sportakkoord ook gebruiken om hun speeltuinen geschikt te maken voor kinderen met een beperking.
Regeerakkoord
Dit heeft te maken met een wijziging van de Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 als gevolg van het Regeerakkoord, zo meldt de VNG op haar website.
Speeltuinbende
Voor kinderen met een beperking is een bezoek aan een speeltuin geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, de meeste openbare speeltuinen zijn voor hen totaal ongeschikt. ‘In de meeste Nederlandse gemeenten is geen speelplek waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen’, zo staat in de publicatie Aan de slag met samen spelen van de VNG en de Speeltuinbende.
Technische bril
Volgens Stichting het Gehandicapte Kind heeft 1 op de 10 kinderen een handicap. Desondanks houden de meeste gemeenten nog nauwelijks rekening met deze doelgroep. ‘Veel gemeentes en andere speelplekeigenaren kijken naar spelen door een technisch- fysieke bril: aanleg, beheer onderhoud’, aldus Aan de slag met samen spelen. ‘Het sociale aspect van spelen kennen ze wel maar krijgt veel minder aandacht. Hierdoor kunnen speelplekken ontstaan die niet goed functioneren en soms zelf spelen en vooral spelen voor kinderen met een handicap tegenwerken.’
Slechtziend
Het gaat niet alleen om de toegankelijkheid voor kinderen in een rolstoel. Ook voor onder meer slechtziende kinderen, kinderen met een verstandelijke beperking of kinderen met autisme zijn aanpassingen nodig. Het inclusiever maken van speeltuinen is ook onderdeel van de Lokale Inclusie Agenda (LIA). Hierin staat hoe gemeenten invulling geven aan het in 2016 door Nederland geratificeerde VN-Verdrag Handicap.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.