Het zorgakkoord voor gemeenten
De huishoudelijke hulp, de dagbesteding, de decentralisatie van de Jeugd-GGZ en de Extramurale zorg.
Het kabinet heeft met de werkgevers en enkele werknemersverenigingen in de zorg een zorgakkoord gesloten. De kern van het akkoord is dat er een combinatie is gevonden van een verantwoorde uitwerking van het regeerakkoord, een verantwoorde loonontwikkeling en maatregelen gericht op werkgelegenheid en kwaliteit van arbeid, aldus het kabinet. Maar wat betekent het akkoord voor gemeenten?
Huishoudelijke hulp
De forse bezuiniging op huishoudelijke hulp die in het regeerakkoord stond wordt voor een deel teruggedraaid. Van het huidige budget blijft niet slechts 25 procent over voor gemeenten, maar 60 procent, wat neer komt op 530 miljoen euro. ‘De verwachting is dat het oorspronkelijke werkgelegenheidsverlies hiermee substantieel verzacht wordt’, schrijven de bewindslieden Schipper en Van Rijn in een brief aan de Kamer. De maatregel 2014 om nieuwe cliënten in de Wmo geen huishoudelijke hulp meer te verstrekken, zal geen doorgang vinden.
Aanbesteding
Er komt geen verplichte aanbesteding. Als het college van B&W besluit het verlenen van huishoudelijke hulp door derden te laten verrichten, geldt niet de verplichting tot het uitschrijven van een aanbesteding.
Overname personeel
Als een gemeente besluit een nieuwe aanbieder te contracteren, treedt deze aanbieder in overleg over de overname van het betrokken personeel met aanbieder(s) die vóór hem in opdracht van de gemeente huishoudelijke hulp hebben verleend. Met gemeenten en het kabinet worden nadere afspraken gemaakt om scherper toezicht te houden op deze afspraken en cao-bepalingen.
Basistarieven
Gemeenten dienen basistarieven voor huishoudelijke hulp vast te stellen.
Dagbesteding
Ook hier worden de afspraken in het regeerakkoord opengebroken. De bezuinigingen op de dagbesteding en de persoonlijke verzorging worden met een jaar uitgesteld. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, zo’n 330 miljoen euro, zal worden gedekt door een tareifskorting op het pgb en een korting op de contracteerruimte voor de zorg in natura.
Decentralisatie Jeugd-GGZ
Het kabinet wil vasthouden aan de decentralisatie van de Jeugd-GGZ naar gemeenten in 2015. Wel vervalt een groot deel van de korting die daarmee gepaard zou gaan. Dit is afgesproken om een ‘gelijkmatige transitie te bevorderen’ en de werkgelegenheidseffecten te beperken, aldus het kabinet. De compensatie is volgens jaar 10 miljoen en loopt op tot 45 miljoen structureel. Als Jeugd-GGZ naar de gemeenten overgaat, gaat ook dat budget mee.
Extramurale zorg
Het plan van het kabinet om verzorging- en verpleegtehuizen niet meer open te stellen voor een groot deel van de gehandicapten en ouderen, wordt bijgesteld. Er kunnen daardoor meer mensen met een beperking opgenomen worden in een instelling. Het kabinet wilde dat alleen mensen met een zorg zwaartepakket (zzp) 5 in een instelling werden opgenomen, maar dat is nu veranderd. De verwachting is dat van de mensen met een zzp4 ook 50 procent in een instelling opgenomen zal worden. De mensen die thuis kunnen blijven wonen, kunnen een beroep doen op thuisverpleging.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.