Advertentie
sociaal / Nieuws

Tweede Kamer voor spreidingswet, senaat hoogstwaarschijnlijk tegen

Wordt de behandeling over de verkiezingen heen getild, dan wordt het een heikel punt aan de formatietafel van een nieuw kabinet.

ANP
03 oktober 2023
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)ANP / Phil Nijhuis

De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Coördinator P&C

Certus Groep in opdracht van Gemeente Lopik
Coördinator P&C

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

BBB wilde onder meer dwang uit de wet halen en jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers toelaten. Daartoe had Van der Plas vorige week twee amendementen ingediend. Dat aantal is niet realistisch, zei een Kamermeerderheid vorige week tijdens het debat. Vorig jaar vroegen 48.000 mensen asiel aan in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Vrijwilligheid

Hoewel veel partijen liever ook gemeenten niet willen dwingen om asielzoekers op te vangen, is volgens een Kamermeerderheid zo'n stok achter de deur noodzakelijk. De praktijk laat zien dat er met alleen vrijwilligheid veel te weinig opvangplekken worden gerealiseerd.

Vereenvoudiging methodiek

Zoals verwacht heeft een ruime Kamermeerderheid voor het amendement van het CDA gestemd. Die behelst een vereenvoudiging van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen. Ook krijgen gemeenten meer tijd om er onderling uit te komen.

Financiële draagkracht

Eerder dinsdag werd bekend dat een meerderheid zou instemmen met het SP-amendement om bij de verdeling van het aantal asielzoekers ook te kijken naar de financiële draagkracht van gemeenten.

Tweede Kamer

De Kamer heeft dinsdag alleen over de amendementen gestemd die vorige week waren ingediend. Volgende week dinsdag, of mogelijk deze donderdag, wordt over het wetsvoorstel zelf gestemd. Dat zal naar het zich nu laat aanzien met 79 van de 150 stemmen in de Tweede Kamer worden aangenomen.

Eerste Kamer

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal de wet daarna zo snel mogelijk aan de Eerste Kamer aanbieden. Het is aan de Eerste Kamer zelf om een datum te prikken voor de behandeling. Als de behandeling en stemming van de wet nog voor de verkiezingen van de Tweede Kamer van 22 november plaatsvinden, zal de wet daar met de tegenstem van BBB, de grootste fractie in de senaat, geen meerderheid krijgen.

Wordt de behandeling over de verkiezingen heen getild, wordt het een heikel punt aan de formatietafel van een nieuw kabinet.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Hoe de landelijke politiek toch decennia lang om echte oplossingen voor het asielvraagstuk heen draait is ongelooflijk. Regels strenger maken, deals met andere landen, spreidingswetten, het zijn allemaal “oplossingen” die met het echte probleem niets te maken hebben. Want wat is het echte probleem? Dat is dat is selectiemechanisme achter asielmigratie niet functioneert en nooit kan functioneren. Het idee dat iedereen waar ook ter wereld naar een ander land toe kan komen om daar “asiel” aan te vragen, daar moeten we vanaf. Omdat de wereld daar niet mee geholpen is. Omdat het selectiemechanisme te veel kost dan het oplevert en veel te veel bijwerkingen heeft, zoals mensensmokkel. Omdat het eigenlijk geen humanitair systeem kan zijn. Het is fantastisch dat, na decennia draaien, het CDA eindelijk in haar verkiezingsprogramma aangeeft te willen opteren voor het Canadese model. De enige optie is ieder jaar zelf een aantal vluchtelingen te selecteren en die onderdak bieden. Daarmee kan Nederland een zinvolle bijdragen leveren aan hulp aan vluchtelingen. Helaas is er geen enkele andere politieke partij met een dergelijk standpunt. Alle andere partijen blijven maar steken in hun dogmatische blik op handhaving van het asielrecht in de huidige vorm. Ach ach wat een onkunde, wat een mislukking, wat zonde.
Hielco Wiersma
Financiële draagkracht van een Gemeente behoort bij de verdeling geen enkele rol te spelen. De kosten komen immers volledig voor rekening van het Rijk.
Voor een goede uitvoering van de wetgeving is het stellen van een quotum noodzakelijk anders blijft 'het dweilen met de kraan open'.
Daarnaast is er nog te weinig duidelijkheid over het stellen van quota e.a. voor (geselecteerd) migratiebeleid en voor buitenlandse studenten.
Advertentie