Advertentie
sociaal / Column

Stem Diaz!

Een levendig pleidooi om te stemmen op gezinsmanager Katherine Diaz als jonge ambtenaar van het jaar.

17 december 2012

Jeugdzorg gaat naar de gemeenten. Logisch dus dat we alle gelegenheden aangrijpen om te laten zien wat we in huis hebben. Op 17 januari wordt de jonge ambtenaar van het jaar 2013 gekozen. Daarvoor nomineerde ik mijn gezinsmanager Katherine Diaz, 29 jaar jong.

Katherine staat symbool voor al die bevlogen jeugdzorgmedewerkers die dagelijks in de frontlijn verschil maken voor kinderen in de knel. Na een zware selectie drong Katherine door tot de laatste vier. Er is ook een publieksprijs, waarvoor gestemd kan worden op www.javhj.nl Mijn oproep moge duidelijk zijn: STEM DIAZ! De redenen waarom leest u hieronder.

Katherine Diaz is een multitalent. Ze staat met de poten in de modder als gezinsmanager, ze loopt voorop in de vernieuwingen zoals de top 600 aanpak en het generiek gezinsgericht werken, ze is een vraagbaak/coach voor haar collega’s, ze participeert in wetenschappelijk onderzoek en ze beweegt zich makkelijk op alle niveaus van werkvloer en management tot en met bestuur en politiek. Daarbij is ze door haar bescheiden, dienstverlenende en collegiale opstelling een effectieve niet bedreigende opinieleider vanuit de werkvloer en gewoon een hele prettige collega.

Als gezinsmanager bij Bureau Jeugdzorg voor de meest complexe gezinnen met ouders die onmachtig zijn om een veilig opvoedklimaat voor hun kinderen te realiseren werkt Katherine zowel in het vrijwillige kader, als jeugdbeschermer en als jeugdreclasseerder. Daarmee wordt concreet inhoud gegeven aan het principe van één gezin, één plan, één medewerker en daarmee aan de voor effectieve jeugdzorg zo cruciale continuïteit in de hulpverlenerrelatie. Het gaat om zeer kwetsbare en belaste kinderen met bijvoorbeeld criminele, verslaafde, licht verstandelijk gehandicapte of psychiatrische ouders. Als gezinsmanager zit Katherine ook het uitvoeringsoverleg voor met alle bij een gezin betrokkenen gericht op een integrale niet versnipperde aanpak.

Katherine verdient uw stem alleen al vanwege het simpele feit dat ze er voor gekozen heeft om dagelijks in de frontlijn te werken aan het beschermen van in hun veilige ontwikkeling bedreigde kinderen. Mooi maar ook zwaar werk. Ook het feit dat ze altijd tijd vrij maakt om het verhaal aan externen te vertellen is een bewijs dat het werken bij jeugdzorg meer is dan alleen een negen tot vijf baan. Ze heeft nadrukkelijk de ambitie om de jeugdzorg als geheel duurzaam te verbeteren.

Die ambitie laat ze bijvoorbeeld zien door als voorloper te participeren in de innovatieve top 600 aanpak van Burgemeester Van der Laan en de invoering van generiek gezinsgericht werken bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. In beide innovatieprojecten denkt ze actief mee en is ze voor haar collega’s op de werkvloer een zeer gewaardeerde vraagbaak en coach.

Katherine is een veel gevraagde spreker (onlangs nog op de top 600 conferentie voor bestuurders in aanwezigheid van premier Rutte onder voorzitterschap van Burgemeester van der Laan) en bijvoorbeeld professor Goos Minderman van de VU is zeer enthousiast over haar bijdrage in het onderzoeksprogramma met betrekking tot de top 600 aanpak.

Een stem op Katherine is een stem op het type frontlijn professional, werkzaam in één van de meest complexe werkvelden in het publieke domein, dat we tegenwoordig terecht zo belangrijk vinden.

 
Erik Gerritsen 

PS: Als stemmen op het werk niet lukt stem dan thuis.

Meer columns van Erik Gerritsen leest u hier

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Amsterdammer
En zo wordt zelfs de jonge-ambtenaar van het jaar gebruikt als PR voor BJAA. Want deze column gaat niet over Catherine Diaz als ambtenaar en haar kwaliteiten en doorgroeimogelijkheden daarin. Maar het gaat over BJAA en hoe BJAA het succes van de aanpak van de top600 wil claimen.



Dat is een beetje flauw want het succes van de aanpak van criminele jongeren is vooral te danken aan de reclassering en De Waag. Dus eigenlijk speelt hier de strijd tussen de jeugdzorgsector en de reclasering, oftewel prof. Corinne de Ruiter en Jeugdzorg Nederland. Waarbij prof De Ruiter gelijk heeft als zij zegt dat jeugdzorg faalt, want dat bljkt ook bij criminele jongeren. Die hoor je nu nooit met ontzag over BJAA praten in Amsterdam, daarentegen hebben de reclassering en De Waag de wind er goed onder.



Deze column is ook flauw naar Bartho Boer, de woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Hij is ook kandidaat voor deze jonge ambtenaarverkiezing en nog veel betrokkener bij de aanpak van de top600. Burgemeester van der Laan kan moeilijk een aanbeveling voor Boer schrijven zoals Gerritsen dat nu voor Diaz doet. Om de simpele reden dat hij ook burgemeester is van Diaz en er doet nog een Amsterdamse ambtenaar mee van de politie. Ook de politie was betrokken bij de top600 aanpak.



Kortom, hier speelt Amsterdamse gemeentepolitiek en Diaz wordt daarvoor gebruikt. Gerritsen heeft Diaz per Twitter ook laten weten: 'Ik hoop en verwacht dat je regelmatig de publiciteit zal zoeken met innovaties binnen BJAA'.



Gerritsen heeft ook Bartho Boer vaak verzocht om meer PR voor BJAA. Vond hij soms dat Boer niet genoeg deed en mengt Gerritsen zich daarom zo nadrukkelijk in deze verkiezing als werkgever?



Hoe dan ook is het niet fair naar jonge ambtenaren en deze verkiezing als het verwordt tot een politiek spel in Amsterdam en PR-doelen van organisaties moet dienen.
Amsterdammer
De bewuste tweet van vorige week, 11 December



Erik Gerritsen ?@egerrit

@_KatherineDiaz_ ik hoop en verwacht dat je regelmatig geanonimiseerd tweet over je werk mbt verschil maken voor kinderen in de knel
J. Kop
Kan BB niet een referendum houden onder haar lezers welke columnist volgend jaar door mag en welke niet?



Een onderdeel van mijn inzending wil ik alvast verklappen: Erik Gerritsen per direct vervangen door iemand die èn kan schrijven èn zich niet telkens bezondigd aan persoonlijke pr-praatjes.
Anton van Dijk
Het lijkt alsof er zich al een mogelijke opvolger heeft voorgedaan, de bestuursvoorzitter van BJZ-Zeeland die vorige week reageerde. Zij gaf met haar reactie aan dat zij collegiaal is naar ander BJZ's, dat zij bescheiden is want ze vertelde dat er nog veel verbeterd moet worden. En ze schepte niet eens op over de successen die er toch al wel zijn bereikt bij BJZ-Zeeland.



Dus daar komen mogelijk echt interessante columns uit die eerlijk zijn over de dilemma's en de problemen van de jeugdzorg bij de transitie.



Bovendien komt deze dame van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) waar zij in de Raad van Bestuur zat. Dus zij heeft enorm veel kennis en overzicht en ze kan schrijven. En Erik Gerritsen zal daar niet diep door gekwetst kunnen zijn, want ze heeft hem uiterst collegiaal gesteund vorige week Terwijl BJZ-Zeeland het toch echt een stuk beter doet dan de club van Gerritsen.



Dat pleit voor haar.
Advertentie