Patiënt bepaalt toegang EPD
Patiënten kunnen binnenkort zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot hun elektronisch patiëntendossier (EPD). Wie wil, krijgt een e-mail of sms wanneer zijn medische gegevens in het EPD worden ingezien. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt dat donderdag in een voortgangsrapportage over het EPD.
Goede beveiliging
De medische gegevens van ruim 5,8 miljoen Nederlanders zijn nu via het EPD te raadplegen. Schippers stelt te hechten aan goede beveiliging van de gegevens en het bewaren van privacy, maar vindt dat het elektronisch patiëntendossier vooral kan helpen om medisch vermijdbare fouten te voorkomen.
Toegang
Patiënten kunnen vanaf het tweede kwartaal aangeven dat bijvoorbeeld alleen de eigen huisarts, apotheek en specialist hun gegevens mogen bekijken. Ook de toegang tot het EPD wordt anders. Schippers wil dat patiënten via de internetpagina van de zorgverlener in het dossier kunnen in plaats van via een landelijk door de overheid opgezet portaal. Idee daarbij is dat mensen op de internetpagina’s aanvullende informatie kunnen vinden en ook tegelijk een afspraak kunnen maken, röntgenfoto’s en labwaarden kunnen inzien.
40 procent
Schippers meldt verder dat inmiddels bijna 40 procent van de zorgaanbieders een aansluiting heeft op het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de uitwisseling van de gegevens mogelijk maakt. Kijkend naar de aanvragen denkt de minister dat dit voorjaar ongeveer 75 procent van de doelgroep aangesloten zal zijn.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wil iemend mevrouw Schipper attenderen op de NORA? Ik wil alles zien via "mijn overheid.nl" die kan prima doorverwijzen naar een lokale site voor aanvullende diensten zoals inzien van fotos's of het maken van een afspraak! Een klantportaal per overheidsdienst is werkelijk onnodig (duur en verwarrend).
@Hè
Allemaal terechte vragen! Stel ik geef straks wel mijn huisarts toestemming om mijn dossier in het EPD te bekijken, maar niet de apotheek. Als de apotheek me vervolgens een verkeerd medicijn geeft waardoor mijn gezondheid wordt geschaad, kan de apotheker dan zeggen: "Dat is niet mijn schuld, want meneer/mevrouw wilde mij geen inzage geven in het EPD. Daarom kon ik niet weten dat het risico bij een verkeerd medicijn zo ernstig zou zijn."
Het bestaan van een EPD wordt dan een excuus-truus om verantwoordelijkheid voor medische fouten te ontlopen bij patiënten die gezegd hebben: vraag mijn dossier, indien nodig, maar gewoon op de oude manier op.
Wanneer begint men nu eens te onderkennen dat fysiek papier, menselijke aandacht en traagheid in sommige gevallen bijdragen aan bezinning, zorgvuldigheid en controleerbaarheid. Bijvoorbeeld bij het uitbrengen van stemmen bij democratische verkiezingen, maar ook bij het overdragen van privacy-gevoelige, medische gegevens.