Hoogheemraadschap wil kwijtschelding zuiveringsheffing afschaffen
Jaarlijks wordt voor 9,3 miljoen aan zuiveringsheffing kwijtgescholden in Delfland, maar daar komt een eind aan als het aan het hoogheemraadschap ligt.
Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro per jaar.
50 duizend huishoudens
Jaarlijks krijgt Delfland 200 miljoen binnen aan waterschapsbelasting, een deel daarvan in de vorm van zuiveringsheffing. In 2014 werd in totaal voor 9,3 miljoen euro aan zuiveringsheffing kwijtgescholden aan ongeveer 50 duizend huishoudens. Volgens het hoogheemraadschap loopt dat in 2017 op tot 19 miljoen omdat steeds meer mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding. ‘En dat betekent dat de mensen die wel betalen steeds meer moeten betalen’, aldus hoogheemraad Han van Olphen. ‘Het is dus ook een kwestie van solidariteit.’
28 miljoen bezuinigen
Daarnaast is het zo dat het hoogheemraadschap flink heeft moeten bezuinigen terwijl het aantal taken niet minder wordt. De afgelopen 4 jaar is 18 miljoen euro bezuinigd. Ook de komende twee jaar moet 10 miljoen euro bezuinigd worden. Als de kwijtschelding niet afgeschaft wordt, zal de bijdrage voor mensen die wél betalen omhoog gaan, aldus het hoogheemraadschap. Het plan is in plaats daarvan in 2016 de kwijtschelding te halveren en een jaar later helemaal af te schaffen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit dat ze in 2017 300 euro per jaar moeten betalen. Maar hebben ze dat geld wel? Van Olphen: ‘Ja en nee. De belasting komt neer op een kwartje per persoon per dag. En het is natuurlijk ook iets dat historisch gegroeid is, gekoppeld aan de kwijtscheldingen van gemeenten. Wij zeggen nu “dat is allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk hoort het in het rijtje nutstoeslagen als gas, water en elektra” en daar krijgen mensen ook geen kwijtschelding voor.’
Gemeenten de dupe
Gemeenten hebben zich officieel nog niet gemeld bij Van Olphen, maar in verschillende media wordt niet positief gereageerd. Zij vrezen de dupe te worden, omdat mensen die niet rond kunnen komen of in de schulden raken uiteindelijk bij de gemeenten aan zullen kloppen 'Aangezien bij het geheel of gedeeltelijk vervallen van de regeling de financiële positie van de betrokken burgers verslechtert, is aannemelijk dat gemeenten via de bijzondere bijstand zullen worden aangesproken', zegt PvdA-fractievoorzitter Elly de Jong op Omroep West.
Grote steden
Van Olphen begrijpt de reactie. ‘We gaan ook nog wel praten met de wethouders over wat er wel en niet mogelijk is. Misschien komen er wel uitzonderingen. Maar we beginnen met dit voorstel. Wij zijn de eersten die de knuppel in het hoenderhok gooien. Maar iedereen moet bezuinigen en wij hebben de pech in een gebied te zitten met veel grote steden. Daar is de bijstandsproblematiek groot en dus hebben we te maken met grote bedragen die kwijtgescholden worden.’ Een besluit over het collegevoorstel zal naar verwachting in november genomen worden.
In onze steeds meer duurzame samenleving waar circulaire economie de standaard gaat worden, heb ik een keuze gas-licht-water niet (meer) af te nemen, mag ik bedanken voor het waterschap?
Laat ik het hier trouwens maar niet hebben over de het solidariteitsargument, echt de omgedraaide wereld. Hoe komen ze er op.