GroenLinks wil onderzoek democratische controle GR’s
Tweede Kamerlid Nevin Özütok (Groenlinks) pleit voor onderzoek naar de democratische controle op de besluitvorming binnen Gemeenschappelijke Regelingen. Zij dient om die reden donderdag een motie in.
Tweede Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) pleit voor onderzoek naar de democratische controle op de besluitvorming binnen Gemeenschappelijke Regelingen. Zij dient vandaag tijdens de bespreking van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken een motie in, gericht aan minister Ollongren.
Te weinig inzage
Het Amsterdamse oud-raadslid vindt dat gemeenteraden regelmatig te weinig inzage krijgen in de manieren waarop Gemeenschppelijke Regelingen (GR’s) omgaan met de inzet van geld en personeel. Özütok, tevens gewezen stadsdeelwethouder in Amsterdam-Oost, onderschrijft de noodzaak van samenwerking op het gebied van – bijvoorbeeld - de inkoop van jeugdzorg, maar wil ook dat duidelijk wordt hoe betrokken gemeenteraden controle kunnen uitoefenen op het bestuur van Gemeenschappelijke Regelingen. GR’s worden volgens de huidige Wet Gemeenschappelijke Regelingen (Wgr) bestuurd door een samenstelling van collegeleden van de deelnemende gemeenten.
Tekorten op jeugdzorg
Desgevraagd laat een fractiewoordvoerder van GroenLinks weten dat onder meer de oplopende tekorten op de jeugdzorg in Noord-Brabant aanleiding zijn geweest voor de motie. Het Eindhovens Dagblad meldde dinsdag dat de jeugdzorg plus (de zwaarste variant) een financiële molensteen om de nek van gemeenten dreigt te worden. Het Brabants Dagblad meldde in september al forse tekorten in de gemeenten Eindhoven, Helmond en Veldhoven. De totale tekorten op de jeugdzorg in die gemeenten bedragen daar respectievelijk 4 miljoen, 3,7 miljoen en 3,4 miljoen euro. Binnenlands Bestuur concludeerde in november naar aanleiding van onderzoek in samenwerking met de NOS onder meer dat 87 procent van de gemeenten komend jaar tekorten op de jeugdzorg verwacht.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Misschien dan toch gemeentes opschalen en gemeenteraden professionaliseren?
De GR kan er zelf ook actief op letten dat elke gemeenteraad betrokken is en blijft.
Fusie of regiovorming is overigens een veel betere methode om het aantal G.R's om zeep te verminderen.