Huisvesting statushouders bijna overal een zware opgave
Uit berichtgeving van De Telegraaf blijkt dat zeven gemeenten in de regio Alkmaar hun opgave rondom de huisvesting van statushouders onmogelijk vinden. De vraag naar woonruimte zal ten koste gaan van andere woningzoekenden, zegt wethouder Paul Verbruggen van Alkmaar (wonen, PvdA) in de krant.
Alkmaar stuurt dinsdag samen met zes omliggende gemeenten een brandbrief aan het kabinet. De regio kan de afgesproken aantallen asielzoekers door het tekort aan woonruimte niet huisvesten. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) speelt het probleem vrijwel overal in het land.
Onmogelijk
Uit berichtgeving van De Telegraaf blijkt dat zeven gemeenten in de regio Alkmaar hun opgave rondom de huisvesting van statushouders onmogelijk vinden. De vraag naar woonruimte zal ten koste gaan van andere woningzoekenden, zegt wethouder Paul Verbruggen van Alkmaar (wonen, PvdA) in de krant.
Verdubbeling
Als woningen aan statushouders worden toegewezen, kunnen ook gescheiden ouders, daklozen of mensen met een medische indicatie langer op de wachtlijst voor een woning blijven staan. ‘Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen’, zegt wethouder Verbruggen tegen De Telegraaf. ‘De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben.’
Achterstand
Onlangs bleek dat gemeenten in 2021 voor 27.000 statushouders woonruimte moeten regelen. Dat is ruim dubbel zoveel als in 2020. De toename wordt mede veroorzaakt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een achterstand van ruim 15.000 asielzaken wegwerkt. Vanwege de omvang van de opgave is er een ondersteuningspakket samengesteld dat gemeenten moet helpen bij opvang, huisvesting, inburgering en integratie.
Tekort
Ondanks dat blijft de huisvesting van statushouders in bijna alle gemeenten een zware, zo niet onmogelijke opgave, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag aan het NRC. Volgens de VNG is er vrijwel overal een tekort aan sociale huurwoningen.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nederland is gewoon vol gelet op alle milieuregels waar we aan moeten voldoen. Als we meer mensen willen huisvesten moeten we flats gaan bouwen in de steden en moeten we allemaal genoegen gaan nemen met een kleinere woning. Maar wie wil dat?
Het is ook de juiste woningen bouwen. Maar ja op kleine woningen maak je minder winst per vierkante meter...
En blijkbaar kan iedereen in Nederland die extra vierkante meters betalen, anders hadden en we geen tekort.
Aan de echte omschakeling naar duurzame energie (kernenergie) had al lang moet worden gewerkt. De modderpoel waarmee nu wordt gewerkt wordt alleen maar groter (meer CO2 uitstoot via de productie van windmolens en zonnepanelen, het milieuvraagstuk (lood, cadmium, tefal) wat gaat ontstaan als deze alternatieve energiebronnen moeten worden vervangen, 8 x teveel moniak uitstotende biomassacentrales etc. etc.). Als je ergens aan begint moet je wel weten waar het eindigt.
"Hopelijk begint het inmiddels voor iedereen duidelijk te worden dat dit Kabinet slechts op de winkel past.."
Nou, dat doen ze dan wel verd*mde slecht!
Ik vind het meer weg hebben van de winkel leegroven.
Net zoals:
- Er gaat geen euro meer naar Griekenland"
- Alle werkenden 1000 euro erbij".
- EU begroting 1, ik neem een boek mee.
- EU begroting 2, waar moet ik tekenen?
- Coronafonds 1 1800 mld gaan we over nadenken
- Coronafonds 2 waar moet ik tekenen?
Steeds meer macht en geld naar Brussel terwijl in Nederland de VUT, zorg en pensioenen afgebroken worden.
We kunnen de problemen van de wereld niet blijven oplossen. Ben benieuwd naar de uitslag van de verkiezingen.
Sorry, Nederland is rijker dan ooit. Dat de de vut, pensioenen en zorg 'worden afgebroken' is een nationale keuze. Net zoals het grote gat op de woningmarkt.
Afdracht aan EU stijgt vooral mee met het BNP (dat extra groeit door onze deelname in de EU)