Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam heeft meer succes met schuldhulp

Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

24 maart 2017

Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

Vroegsignalering
Amsterdam heeft de afgelopen jaren ingezet op vroegsignalering en die aanpak werpt zijn vruchten af. Mensen met financiële problemen zijn sneller in beeld bij schuldhulpverleners. En doordat mensen sneller gevonden worden volstaan vaak lichtere vormen van hulp. Het aantal mensen dat lichtere vormen van financiële hulpverlening krijgt is dan ook gestegen. In 2016 werden 19 duizend bezoeken gebracht aan financiële spreekuren ten opzichte van 15 duizend het jaar ervoor.

Huisuitzettingen
Daarnaast is het aantal beslagleggingen op de uitkering bijna gehalveerd. Werd er in 2014 nog ruim 16.400 keer door een schuldeiser beslag gelegd op een Amsterdamse bijstandsuitkering, in 2016 was dat nog maar 9.300 keer. Het aantal huishoudens met één of meer beslagleggingen is sinds april 2014 met ruim 36% afgenomen. Het aantal woninguitzettingen uit corporatiewoningen daalt. Het totaal aantal ontruimingen is  tussen 2015 en 2016 met  8% gedaald. De ontruimingen van corporatiewoningen is de laatste drie jaar in totaal 33% gedaald.

Wetenschap
Amsterdam maakt bij de schuldhulpverlening gebruik van nieuwe, wetenschappelijke inzichten over de impact van schaarste en het functioneren van hersenen. Gebleken is onder meer dat het niet verstandig is mensen die diep in de schulden zitten terug te laten vallen op eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht. In de gemeente Alphen aan den Rijn loopt op dit moment een grote pilot die gebaseerd is op nieuwe, wetenschappelijke inzichten over wat stress voor invloed heeft op gedrag.

Hosanna

Maar het is niet alleen maar hosanna. De instroom is flink toegenomen. Zo zitten er meer minima in beschermingsbewind (ruim 1200 meer dan in 2015) en is het aantal jongeren vanuit ROC dat een budgetcoach heeft gestegen van 700 naar 1200. Het aantal (ex-)ondernemers dat een traject volgt is juist afgenomen. In totaal liepen er ni 2016 meer schuldregelingen dan een jaar eerder (2908 tegenover 2574 in 2015). De Amsterdamse wethouder Vliegenthart is dan ook blij met de goede resultaten van de aanpak, maar waarschuwt wel dat de rek eruit is. Hij kijkt naar Den Haag om ervoor te zorgen dat mensen minder snel in de schulden raken.

Zorgen
De tijd dat alleen werklozen schulden hadden, is voorbij, aldus Vliegenthart. ‘De aard van de schuldenproblematiek verschuift. Vroeger was het hebben van werk voldoende om niet in de schulden te hoeven komen. Nu zien we steeds meer mensen met een (flex)baan die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Dat baart me zorgen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hub jansen / Budgetconsulent
Het is zeker een succes voor Amsterdam. Het werd al benoemd flex werkers zijn inderdaad de mensen die het moeilijk gaan en hebben om financiële eindjes bij elkaar te houden. Meer vaste banen kan hier in mee weken om schulden te verkomen. Maar ook preventie.
Advertentie