Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Pannen of panelen

Zwarte zonnepanelen op een oranje dak. In een vast patroon. De welstand sneeuwt onder voor de duurzaamheid.

25 februari 2022

Een onschuldig appje van een buurvrouw bracht ons gemoedelijke Haarlemse plein in rep en roer. De gemeenteraad had besloten dat ook binnen een beschermd stadsgezicht zonnepanelen op de voorzijde van het dak mogen worden geplaatst. Mits op elk huis hetzelfde ‘legpatroon’ wordt gevolgd en de panelen zwart zijn.

Onze buurvrouw ging voortvarend van start. Ze had alvast een leverancier gestrikt en negen panelen gekocht. Wie wilde meedoen?, appte ze. Dat drukte de prijs. Nu wonen wij aan een jarendertigplein met oranje pannendaken. Daar zomaar negen pikzwarte panelen op plaatsen, dat ziet er toch niet uit?, appten haar naaste buren, waaronder ikzelf, terug. We wilden, schreven we, het aangezicht van ‘ons zo mooie rijtje intact houden’.

Onze buurvrouw echter hield voet bij stuk. Nee, ze vond het ook niet de ‘mooiste oplossing’, die panelen, maar persoonlijke smaak was inmiddels een ‘gepasseerd station’. ‘De gemeenteraad heeft met grote meerderheid – en dus democratisch – gekozen voor duurzaamheid. En dat vinden wij op dit moment eveneens een juiste keuze.’

‘ Persoonlijke smaak is inmiddels een gepasseerd station’

Ik ben daarop eens een ommetje gaan maken door onze wijk. Op veel meer oranje pannendaken liggen inmiddels glimmend zwarte plakkaten. Van een eenduidig legpatroon is geen sprake en dat kan ook niet: elke dak wijkt door eerder aangelegde ramen of dakkapellen af. En dan dien je de panelen dus ook anders te plaatsen.

Trouwens, ook binnen die voor geschreven kleur zwart blijken verschillende sub tinten en afwijkende patronen in omloop. Het is een ratjetoe op de Haarlemse daken. En straks ook op ons jarendertigplein. Ik weet het: bij de energietransitie zijn duurzame kilowatt-uren leidend en daarmee gaat het niet snel genoeg. Elke burger die panelen plaatst, draagt bij aan het klimaat en verlicht de energie-opgave van zijn gemeente. Wat dat betreft heeft mijn buurvrouw volkomen gelijk.

Maar moet je er oranje daken voor offeren? Wat mij betreft mag het lokale energiedebat een tikje minder over snelle wattages en meer over welstand blijven gaan. Dat voorkomt slodderige stadswijken. En intussen duimen we op ons plein dat de markt werk maakt van qua kosten en warmte-opwek net zo renderende panelen in de vorm van oranje pannen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie