Weg is weg
Buiten de rode contouren van een streekplan mag niet gebouwd worden. Maar een weg aanleggen mag wel, want een weg is een weg en kan niet worden aangemerkt als verstedelijking.
In het noordoosten van Bleskensgraaf, een dorpje in de Alblasserwaard, wil de gemeente Graafstroom woningen bouwen. Daarvoor moeten de volkstuinen worden verplaatst naar het land van boer Korevaar, even ten noorden van de Zwaluwstraat.
Korevaar heeft een agrarisch bedrijf aan de uitloper van het Koekoekspad, een smalle weg die in noordelijke richting doodloopt. Korevaar moet met al zijn rollend materieel over deze weg. Hij ziet kans om uit de verplaatsing van de volkstuinen een ontsluitingsweg naar zijn boerderij te slepen. Als een soort wisselgeld, bevestigt gemeenteambtenaar Piet Hugense. De weg zal haaks komen te staan op het Koekoekspad en door de weilanden naar de oostelijk gelegen Zeemansweg gaan lopen.
De eigenaren van de volkstuinen zijn tevreden met de beoogde locatie. Maar een groot aantal bewoners van de Zwaluwstraat niet. Zij hebben nu vrij uitzicht over de weilanden. Straks kijken zij uit op volkstuinen en - wat erger is - een weg die verkeer en lantaarnpalen aantrekt. De bewoners tekenen juridisch protest aan.
Zo richten de bewoners hun pijlen op de goedkeuring van het wijzigingsplan door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De gedeputeerden hadden die wijziging niet moeten goedkeuren omdat de verplaatsing van de volkstuinen feitelijk onmogelijk is. De verwachting is namelijk dat de tuinen alleen kunnen worden verplaatst naar het land van Korevaar als deze zijn wisselgeld - de weg - krijgt. Maar die weg is voor een deel geprojecteerd buiten de rode contouren, waar bebouwing niet meer is toegestaan. Volgens Jan-Rob van Manen, de advocaat van de protesterende bewoners, heeft de weg een stedelijke functie omdat deze de dorpskern ontsluit. En daarom mag die daar niet worden aangelegd.
De Raad van State veegt dit argument met weinig woorden van tafel. 'Wegen maken deel uit van zowel het stedelijk als het landelijk gebied en kunnen daarom niet worden aangemerkt als verstedelijking.' De Raad had dat in 2004 ook al gezegd. Toch is Van Manen teleurgesteld, omdat de hoogste bestuursrechter geen onderscheid maakt in de landelijke en stedelijke functie van een weg.
Met deze uitspraak zijn de nieuwe volkstuinen en de ontsluitingsweg nog geen feit. Er loopt namelijk nog een aparte procedure bij de rechtbank over de vraag of het college van B en W toestemming had mogen instemmen met de aanleg van de weg. Van Manen: 'De noodzaak is niet aangetoond en er is helemaal geen onderzoek verricht. Volgens de gemeente moet die weg er gewoon komen om de volkstuinen te kunnen aanleggen op het land van Korevaar.' Na de uitspraak van Raad van State ziet Piet Hugense de afloop van de procedure bij de rechtbank met vertrouwen tegemoet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.