Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Almere hoeft niet te verdubbelen in 2030

Almere hoeft niet in 2030 al in inwonertal zijn verdubbeld en daarvoor 60 duizend woningen extra bijgebouwd te hebben. Ze mogen dit in eigen tempo doen. Ook krijgt de gemeente tientallenmiljoenen extra uit het gemeentefonds.

22 november 2013

De verplichte snelle groei waar de gemeente Almere aan moest voldoen van het rijk is van de baan. Almere mag in eigen tempo groeien. Ook het besluit over de IJmeerlijn is op de lange baan geschoven.

Groeien in eigen tempo
Dat blijkt uit een uitvoeringsovereenkomst die minister Schultz, de gemeente Almere en de provincie Flevoland recent hebben ondertekend in het kader van de Rijksstructuurvisie Amsterdam – Almere – Markermeer. De groei van de stad met 60 duizend woningen in 2030 is losgelaten. Het rijk zag en ziet Almere als opvangplaats voor woningbehoefte in de Randstad, maar mede vanwege de economische crisis en de ontstane malaise op de woningmarkt blijft de aanwas van woningen achter bij de verwachtingen. Nu mag Almere groeien zonder verplichte einddatum en op basis van de concrete marktvraag.

IJmeerlijn afhankelijk van ontwikkeling Pampus
De 60 duizend extra woningen komen vooral in de nieuwe stadsdelen Poort, Oosterwold, Centrum Weerwater en Pampus. De aanleg van de IJmeerlijn is gekoppeld aan de ontwikkeling van Almere Pampus. Pas als daar 25 duizend woningen zijn gebouwd, valt de beslissing hierover. Henk Mulder, wethouder duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling van Almere, wil vooral een verantwoorde, integrale aanpak waarin niet alleen huizen worden gebouwd, maar ook de voorzieningen in de pas lopen bij de ontwikkelingen van de 21ste eeuw. Ook wil hij een goede verbinding met de rest van de Noordelijke Randstad.

Extra geld uit gemeentefonds
Met het ministerie en de provincie is afgesproken dat de bereikbaarheid van Almere per spoor en weg tussen Almere, Amsterdam en Schiphol wordt verbeterd. Het Markermeer-IJmeer moet uitgroeien tot een omvangrijk natuur- en recreatiegebied dat van essentiële waarde is voor de aantrekkingskracht van de regio. Voor natuurmaatregelen in dit gebied is ruim 60 miljoen euro beschikbaar gesteld. Naast de miljardeninvesteringen die het rijk doet in de infrastructuur in de regio, zijn ook andere financiële toezeggingen gedaan. Zo wordt rijksgrond verkocht ter waarde van 130 miljoen euro en krijgt de gemeente 7 miljoen euro per jaar extra uit het gemeentefonds met een maximale looptijd van 22 jaar.

Overlijdensakte Schaalsprong
Ook de provincie Flevoland zal voor een nog onbekend bedrag bijdragen. Alle bijdragen komen samen in het Fonds Verstedelijking Almere. De gemeenteraad en Provinciale Staten moeten de overeenkomst nog bekrachtigen. Volgens Omroep Flevoland lijkt dat een formaliteit, omdat zelfs de oppositiepartijen positief zijn. Frits Huis, fractievoorzitter van Leefbaar Almere noemde het een 'historische dag voor Almere'. PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk benadert het op een andere manier: 'Vandaag is de handtekening op de overlijdensakte van de Schaalsprong gekomen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie