ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Eerste hulp bij netcongestie

3 tips voor gemeenten voor regie bij individuele warmteoplossingen.

14 oktober 2024
netcongestie adobestock
Beeld; AdobeStock

Het afbouwen van het gebruik van aardgas leidt tot een toenemende vraag naar duurzame warmteoplossingen. In de praktijk komt de keuze in de gebouwde omgeving neer op een warmtenet of een warmtepomp. De uitrol van warmtenetten loopt op dit moment moeizaam. En als het al lukt duurt dit jaren. Veel woningeigenaren overwegen daarom de aanschaf van een warmtepomp. Hoewel dit een milieuvriendelijk alternatief is voor gasgestookte verwarming, zorgt deze autonome groei voor steeds meer impact op het elektriciteitsnet. Steeds meer gemeenten worden geconfronteerd met de gevolgen van netcongestie en maken zich hier zorgen over. Terwijl gemeenten hun aandacht veelal richten op collectieve warmteoplossingen, zoals warmtenetten, wordt het steeds belangrijker om regie te nemen bij deze individuele warmteoplossingen.

Royal HaskoningDHV deelt 3 tips aan gemeenten om de regie op individuele warmteoplossingen te kunnen nemen:  

1. Ga planmatig en strategisch te werk 

Traditioneel hebben gemeenten vooral regie gevoerd op collectieve warmteoplossingen. Dit is logisch, aangezien collectieve systemen vaak direct onder gemeentelijke invloed staan en een gestructureerde aanpak vereisen. Echter, individuele warmteoplossingen hebben tot nu toe relatief weinig aandacht gekregen in vergelijking met collectieve oplossingen. Gemeenten kiezen er vaak voor om de implementatie van individuele warmteoplossingen relatief vrij te laten wanneer zij individuele warmteoplossingen als toekomst voor een bepaald gebied zien. Bewoners hebben namelijk nog geruime tijd om aanpassingen door te voeren. Toch wordt het steeds belangrijker dat gemeenten ook meer regie nemen op de implementatie van warmtepompen, vooral in gebieden waar een warmtenet niet haalbaar of wenselijk is. Als gemeente planmatig te werk gaan, kan een passende oplossing voor elk gebied worden gekozen zonder het risico op netcongestie te vergroten.  

2. Biedt concreet perspectief in het warmteprogramma  

In veel Transitievisie Warmte’s blijft de regie op individuele warmteoplossingen nog uit. Als gemeente wil je de autonome groei van duurzame oplossingen zoals warmtepompen niet afremmen. Deze groei draagt immers bij aan de energietransitie. Toch kun je als gemeente meer regie voeren door strategisch te bepalen wanneer en waar je bepaalde maatregelen inzet, ook voor individuele warmteoplossingen. Dit kan je als gemeente laten landen in je warmteprogramma. Het aankomende warmteprogramma biedt een kans voor gemeenten om duidelijker te sturen op zowel collectieve als individuele warmteoplossingen. Maak hierin heldere keuzes en biedt jouw inwoners een helder perspectief wanneer er geen collectieve oplossing komt. 

3. Stem af met de netbeheerder  

Bepaal samen met de netbeheerder welke gebieden wanneer klaar zijn voor de grootschalige implementatie van individuele warmtepompen. Op dat moment kan je als gemeente acties organiseren, zoals bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie.  Inwoners worden op deze manier gestimuleerd en ondersteund bij hun overstap naar duurzame warmte. Door dit planmatig aan te pakken, zorg je voor een gestructureerde groei van individuele warmtepompen en wordt het voorkomen van netcongestie onderdeel van je energieplanvorming.  

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Neem contact op met:

Deze blog valt in de serie De warmtetransitie: gemeenten aan zet. Gemeenten spelen een cruciale rol in de warmtetransitie, maar hoe navigeer je door de onzekerheden en beperkingen? Hoe zorg je dat je als gemeente efficiënt toewerkt naar die stip op de horizon voor een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050? Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Sturing vanuit gemeenten op warmtepompen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.