Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies promoten zonnepanelen van bommenmaker

Op honderden scholen in Groningen en Drenthe liggen zonnepanelen van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha. Gunstig, omdat de provincies gezamenlijke inkoopacties hebben georganiseerd. Maar ook minder gunstig, omdat Hanwha clusterbommen maakt.

29 november 2018
zonnepanelen2-EdK.JPG

Op honderden scholen in Groningen en Drenthe liggen zonnepanelen van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha. Gunstig, omdat de provincies gezamenlijke inkoopacties hebben georganiseerd. Maar ook minder gunstig, omdat Hanwha clusterbommen maakt. 

Verboden
Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe en onderzoeksplatform Follow the Money. Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom, een granaat of een raket die tot ongeveer 200 kleine bommetjes uitstrooit. Het gebruik van clusterbommen is zeer omstreden omdat clusterbommen veel burgerslachtoffers eisen. Sinds mei 2008 zijn clusterbommen door meer dan 100 landen, waaronder Nederland, verboden. Daarnaast geldt voor Nederlandse banken en pensioenfondsen een verbod om in bedrijven te investeren die dergelijke wapens produceren.

Gezamenlijke inkoop

Duizenden inwoners van de provincies Groningen en Drenthe hebben in 2018 een brief ontvangen met de vraag of ze deel wilden nemen aan een gezamenlijk inkoopactie. Daarbij werden met name de panelen van het merk Q-Cells, het product van Hanwha, aangeprezen. Nadat het onderzoek van RTV Drenthe en Follow the Money bekend werd heeft de provincie Groningen laten weten dat het niet wil dat de panelen van Q-Cells nog langer worden aangeboden bij de gezamenlijke inkoopactie.

Los bedrijfsonderdeel
Drenthe is niet van plan haar beleid aan te passen. Volgens de provincie staat het bedrijfsonderdeel dat de zonnepanelen maakt los van het deel van Hanwha dat clusterbommen maakt.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Segaar / www.polderpv.nl / webmaster kritische zonnestroom info site
Verbazingwekkend dat hier het onderscheid wat door AFM expliciet wordt gemaakt niet is opgemerkt. Investeren in een onderneming die direct is betrokken bij productie cq. verspreiding van clustermunitie is wettelijk verboden. Investeren in een dochteronderneming van een holding die daar niet bij is betrokken valt niet onder het verbod, wel verboden is direct investeren in cq. geld lenen aan de moeder holding van de cluster munitie producerende dochter. Het staat ondernemingen verder vrij om zelf de "schone" dochteronderneming wel of niet op een exclusion lijst te zetten. Het is echter beslist niet verplicht, ook al wordt die suggestie onterecht wel gedaan, ook alhier.



Zie FAQ van AFM over wel en niet toegelaten handelswijzen in dit gevoelige dossier.



https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/veelgeste …



Voor de goede orde: Follow the Money claimt dat de "foute" dochteronderneming van het enorme Hanwha conglomeraat, Hanwha Corp (cluster munitie productie), aandelen bezit in de "schone" tak, Hanwha Q-Cells (zonnecellen en - panelen productie), wat beslist voor velen reden kan zijn om beide dochter ondernemingen op zo'n uitsluitingslijst te zetten. Wettelijk verplicht is het, zoals gezegd, echter niet. Formeel heeft genoemde Drentse gedeputeerde dus, al werden er niet veel woorden aan "vuil gemaakt", gelijk. Of dat "formele standpunt" hem kwalijk genomen kan worden is aan een ieder om dat - weliswaar goed geïnformeerd - zelf te beoordelen.
alexander / ambtenaar
Met bommenmakers ga je niet in zee. En wat Drenthe betreft ? Wegkijken als onze president aan de overkant van de oceaan. Niet verstandig. Er zal wel een vervolgonderzoek komen van Follow the Money. Dat maakt de politieke schade voor Drenthe alleen maar groter.
Wottsjer
Duidt de automatic-reflex reactie van Drenthe op een eerdere voltreffer waardoor het beschaafden zindelijk denken kennelijk getroffen en ernstig beschadigd is?
Van Geneugten / Assenaar
Die koppigheid van de verantwoordelijke gedeputeerde van Drenthe is al langer opgevallen. Ook nu weer. waar Groningen geschrokken zegt zijn beleid te gaan aanpassen, blijft Drenthe stug bij het oude beleid. “Er is bij dit bedrijf geen sprake van illegale praktijken of witwassen, dus ondernemen wij geen actie”, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra. morele overwegingen spelen dus geen rol. Terwijl je dat juist bij een partij als de ChristenUnie wel zou verwachten.



Nu ja, Stelpstra is lijsttrekker voor de CU bij de komende provinciale statenverkiezingen. Altijd nuttig te weten dat voor deze CU-man de pecunia belangrijker zijn dan de mensenlevens.
Advertentie