Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Welkome kernenergie

In de bestuursakkoorden van de provincies blijkt interesse in kernenergie geen taboe meer.

01 september 2023

Als je als provinciebestuur géén interesse hebt in kernenergie, behoor je inmiddels tot een minderheid. Kijkend naar de nieuwe bestuursakkoorden zijn alleen Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland niet nieuwsgierig wat kernenergie op iets langere termijn kan doen voor de energietransitie in hun regio.

Het is nog heel even onduidelijk hoe het nieuwe Brabantse bestuur er in staat. Maar vorig jaar viel deze provincie op met een ‘innovatiecoalitie’, gevormd met bedrijfsleven en kennisinstellingen, die gericht was op onderzoek naar de innovatie van gesmoltenzoutreactoren. In het vorige akkoord schreef het bestuur eenvoudig: ‘De opwekking van kernenergie is welkom.’

Limburg loopt voorop met zijn belangstelling voor kernenergie. Dit jaar onderzoekt de provincie hoeveel draagvlak er onder de Limburgers is voor een Small Modular Reactor (SMR), bijvoorbeeld op het terrein van de Clauscentrale bij het dorp Maasbracht.

Ook uit de bestuursakkoorden van Utrecht, Gelderland, en Noord- en Zuid-Holland blijkt nu nieuwsgierigheid naar met name die SMR’s, de kleine modulaire kernreactoren die net zo groot kunnen zijn als de onomstreden onderzoeksreactor in Petten, Noord-Holland. Tot slot staat Zeeland constructief tegenover de wens van het kabinet om bij Borssele twee extra kerncentrales te plaatsen.

Opvallend is de splijting tussen Den Haag en provincie. Landelijk zijn SP en GroenLinks tégen kernenergie. Maar in Limburg zit nu een SP-gedeputeerde op energie, Marc van Caldenberg. En in Zuid- en Noord-Holland gaat het om de GroenLinksers Huib van Essen en Rosan Kocken. Regionaal zien we dus een tournure.

Hoe dat kan gebeuren, toonde de vorige energiegedeputeerde in Limburg: Rob Jettens voormalig rechterhand Maarten van Gaans. Toen hij aantrad, lag er een kernenergie-motie. Naar eigen zeggen werd hij ‘niet gehinderd door enige kennis’. Hij werd tot het onderwerp gedwóngen, maar veranderde in een zendeling.

Senior energiedeskundige Wim Turkenburg is een kritische geest. Maar ook hij zei onlangs: in het publieke debat is nog niet doorgedrongen hoeveel er technisch is veranderd in de kernenergiewereld. Dit lijkt reden genoeg voor politici om na te gaan of eventuele oude sentimenten nog wel houdbaar zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Nee we gaan niet op onze schreden terugkeren en de verantwoordelijkheid daarmee ontlopen. Hier ga je niet onderuit komen. De mensen hebben kort geheugen ja, maar elke maand met je rug tegen de muur en nog geen verwarming aan dat valt wel degelijk op en dan gaan ze toch verantwoordelijken vinden.
Advertentie