Opgeleverde woningen hoogste in tien jaar
Het aantal opgeleverde woningen is vorig jaar met tien procent gestegen tot 80.193. Het is voor het eerst sinds 1998 dat dit aantal boven de tachtigduizend uitkomt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Emeritus hoogleraar Hugo Priemus wijt dit succes vooral aan oud-minister Sybilla Dekker.
‘Zij voer een pragmatische koers na voorgangers Remkes, die vond dat corporaties niet moesten bouwen, en Pronk die een restrictief ruimtelijk beleid voerde’, zegt Priemus. De hoogleraar wijt het dieptepunt van zestigduizend opgeleverde woningen in 2003 aan het beleid van Remkes.
Het aantal opgeleverde woningen vorig jaar klopt volgens hem vrij aardig met de prognose. ‘Vogelaar heeft die bijgesteld van tachtig- tot honderdduizend woningen naar tachtigduizend woningen’, zegt hij. Vogelaar heeft volgens hem ook goede zaken gedaan met de corporaties door de afspraak te maken dat die jaarlijks veertigduizend woningen gaan bouwen, in zowel de sociale als de vrije sector.
Het aantal opgeleverde appartementen steeg 21 procent ten opzichte van een jaar eerder, het aantal opgeleverde eengezinswoningen met vijf procent. In Noord-Holland was de groei in opgeleverde woningen het grootst en in Zeeland het laagst. Volgens het CBS zullen de cijfers verder stijgen, omdat in 2007 voor bijna 88 duizend nieuwbouwwoningen een bouwvergunning is verleend. Dat is minder dan het jaar ervoor, maar er zijn wel meer woningen die wachten op oplevering. Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland hebben vorig jaar voor meer woningen een bouwvergunning verleend dan in 2006.
Priemus verwacht de komende jaren een stabilisatie in het aantal op te leveren woningen. Hij vindt niet dat het aantal nieuwbouwwoningen omlaag kan, omdat hij nog veel toestroom verwacht van Oost-Europeanen en van mensen uit Afrika en Zuid-Oost Azië die zich hier willen vestigen. Hij ziet wel een krimp in de bevolking in een deel van Nederland, maar niet overal.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.